El 20 per cent dels nens no té accés a les vacunes bàsiques a l'Àfrica, on es registra la cobertura d'immunització més baixa de tot el món, va advertir ahir l'Organització Mundial de la Salut (OMS ). A l'informe «Complint amb una promesa: Garantir la immunització per a tots a l'Àfrica», l'OMS va reconèixer el progrés «considerable» aconseguit en els últims anys, però va demanar als líders africans que prioritzin l'accés universal a les vacunes. Aquesta qüestió s'abordarà a partir d'avui a Addis Abeba, la capital etíop, durant la primera cimera ministerial sobre immunització que reunirà els ministres africans de Sanitat.

«Perquè Àfrica pugui assolir el seu ple potencial i garantir un futur prometedor, ens hem d'unir per assegurar que tots els nens al continent rebin les vacunes que necessiten per sobreviure i prosperar», va expressar la directora regional de l'OMS per a Àfrica, Matshidiso Moeti. Així, va insistir que és «inacceptable» que actualment un de cada cinc nens africans no tingui accés a aquestes vacunes i que només nou països del continent registressin una coberta d'immunització superior al 80% el 2014. La manca d'accés a les vacunes provoca que malalties com el xarampió, la rubèola i el tètanus neonatal -pràcticament eliminades en la major part del món- segueixin estant molt esteses a l'Àfrica.

Tot i que entre 2000 i 2014 les morts per xarampió es van reduir en un 86%, l'OMS va insistir que es necessita augmentar el control per poder eradicar del tot la malaltia. Un altre dels problemes que afronten molts països africans és la fragilitat dels seus sistemes sanitaris -debilitats a causa de crisis com la de l'ebola o els conflictes armats- de manera que una altra prioritat ha de ser enfortir-los. «Fins i tot en temps de crisi, els nens mereixen les vacunes bàsiques i altres intervencions de supervivència infantil que poden salvar-los la vida», va recordar l'OMS.

Tot i els reptes existents, l'organització també va lloar els progressos realitzats en els últims anys, ja que la cobertura d'immunització a l'Àfrica va passar del 57% el 2000 fins al 80% el 2014. A més, va assegurar que la introducció de les noves vacunes ha estat un «èxit» a causa de la col·laboració de molts països.

Fulles de tabac contra la grip

La farmacèutica japonesa Mitsubishi Tanabe ha desenvolupat un procés de producció de vacunes per a la grip a través de l'ús de fulles de tabac que permet elaborar els remeis en un mes, una sisena part del temps habitualment necessari. Els virus usats per desenvolupar vacunes són generalment cultivats en ous de gallina, i el procés de producció triga al voltant de mig any a completar-se. El tabac és barat, creix ràpid i té una quantitat abundant de fulles, cosa que el converteix en un incubador idoni per a les vacunes.