L'escriptor Javier Cercas va ser guardonat ahir amb el premi Casino de Póvoa, la màxima distinció del certamen literari portuguès Correntes d'Escritas, per la seva novel·la Las leyes de la frontera, que recrea la delinqüència juvenil de les dècades de 1970 i 1980 a la ciutat de Girona.

El veredicte es va llegir en l'acte inaugural de la setzena edició de la trobada literària, que distingeix cada any una obra lírica escrita en espanyol o portuguès, i se celebra a la localitat de Póvoa de Varzim, situada al nord de Portugal.

Cercas va guanyar el premi, dotat amb 20.000 euros, en imposar-se als altres dotze finalistes entre els quals figurava l'escriptor cubà Leonardo Padura, guardonat amb el Premi Princesa d'Astúries de les Lletres 2015.

Cercas (Ibahernando, Càceres, 1962), autor de Soldados de Salamina i exprofessor de la UdG, va publicar Las leyes de la frontera el 2012, una novel·la que narra la història de tres delinqüents adolescents que es van dedicar a realitzar robatoris en la Girona marginal durant els anys de la Transició Espanyola.

La versió en portuguès de la seva obra va ser publicada el 2014 per Porto Editora. L´obra va tenir també edició catalana.

El certamen Correntes d'Escritas està considerat una de les cites literàries més importants de Portugal i des de la seva creació, l'any 2000, ha rebut a prop d'1.000 escriptors.