El Museu Europeu d´Art Modern (MEAM) de Barcelona exposarà a patir del 10 de març la mostra 'Al taller de Josep Clarà. Guixos d´un escultor irrepetible'. L'exposició, coproduïda amb el Museu de la Garrotxa d´Olot, està centrada en la figura de l´artista olotí, un dels creadors catalans més destacats de la primera meitat del segle XX i un dels artistes amb més projecció internacional de la seva generació. Entre les més de 80 peces que formen part de la mostra, destaquen els guixos d´obres escultòriques emblemàtiques com ara 'La deessa' i 'Joventut' (1928), que es poden veure a la plaça Catalunya de Barcelona; 'Monument al treball' (1915), situada a la plaça del Doctor Robert de Sabadell; 'Maternitat' (1948), ubicada a la plaça Clarà d´Olot, i 'Retrat femení' (1913), peça de guix que conserva els punts fets per l´escultor que li van permetre passar el guix a marbre.

L´exposició, comissariada per Cristina Rodríguez Samaniego, en col·laboració amb Irene Gras Valero, obre una finestra a l´univers Clarà a partir dels guixos més rellevants de cada una de les èpoques de la prolífica vida de l´escultor. Tots ells procedeixen de l´antic Museu Clarà, juntament amb dibuixos, fotografies i altres materials visuals.

Molts d´aquests guixos es mostren al públic per primera vegada. Procedeixen del Museu de la Garrotxa d´Olot, on es conserva la major part dels treballs de l´artista i on s´han restaurat més d´una setantena de peces. Es tracta de l´obra de Clarà més autèntica i primigènia, a partir de la qual crea les seves escultures en materials definitius, com ara el marbre i el bronze.

Segons un comunicat difós aquest dijous, la mostra pretén apropar els visitants a la figura de l´escultor i a la seva obra que, després del tancament del Museu Clarà de Barcelona (1995), havia quedat una mica oblidada. L´exposició presenta dos vessants que s´interrelacionen i construeixen una mirada diferent i renovada sobre aquest artista. D´una banda, s´explica la trajectòria de Josep Clarà (Olot, 1878 - Barcelona, 1958) i se´n destaquen les obres més importants, moltes d´elles inèdites. I de l´altra, s´explora el concepte del taller de l´artista i s´il·lustra el treball de l´escultor, els seus processos creatius, el funcionament del taller i les tècniques emprades.

'Al taller de Josep Clarà. Guixos d´un escultor irrepetible' es podrà veure al MEAM del 10 de març al 12 de juny de 2016 i al Museu de la Garrotxa d´Olot del setembre de 2017 al gener de 2018.