Els fotògrafs gironins Pep Roura i Teresa Foixà han participat en un doble projecte social i fotogràfic a la ciutat índia d'Anantapur en col·laboració amb l'ONG Fundació Vicent Ferrer. L'experiència ha donat lloc de moment a un reportatge fotogràfic difós a les xarxes socials i que bé podria traduir-se en una exposició itinerant.

«L'Índia que hem conegut viu sumida en el caos i la misèria, allà és normal trobar gent morta pel carrer, gent que simplement ha mort i no la recullen pas de seguida, el sistema de castes és ben viu», comenta Roura, encara impactat per l'experiència viscuda al país asiàtic durant la primera quinzena de febrer, en un projecte que ha comptat amb la participació d'un total de 23 fotògrafs.

Roura i la seva companya Foixà, responsables de la botiga de fotografia Lluna de Paper, del carrer Migdia de Girona, han aportat 125 euros, la mateixa quantitat que ha donat cadascun dels 23 fotògrafs participants en un projecte social que ha permès construir una casa per a minusvàlids».

«Allà amb 2.500 o 3.000 euros es pot construir una casa senzilla», explica Roura, després de l'estada a la zona rural de l'estat d'Andhra Pradesh, al sud de l'Índia.

A més a més del projecte social, els fotògrafs han dut a terme un projecte pròpiament fotogràfic titulat Un nen, un somriure, que consisteix a fotografiar i després imprimir amb una impresora els retrats de milers de nens, i regalar-los-li.

«Aquests nens és el primer retrat que tenen a la vida i potser sigui l'últim. És així de cruel. Coses que per a nosaltres són bàsiques, a l'altre costat del món són un luxe impagable», comenta Roura, no sense un to de denúncia.

Entre les satisfaccions, les cares sempre rialleres d'aquella mainada: «Són pobres però tenen la seva dignitat. Ens rebien sempre amb un somriure, nosaltres som per a ells com l'arribada de Mister Marshall, som els blancs. Vam repartir milers de fotos».

Una selecció de les fotografies preses a l'Índia es pot contemplar al Facebook de la botiga Lluna de Paper, a l'espera que les gestions que estan duent a terme puguin desembocar en una exposició.

La Fundació Vicent Ferrer és una organització no gubernamental per al desenvolupament que treballa en nombrosos projectes que beneficien una àrea de més de 3 milions d'habitants.

Entre altres projectes, la fundació atorga microcrèdits i estimula la gent a treballar. També tenen un programa de defensa de la dona, ja que la discriminació de gènere és molt accentuada a l'Índia. La fundació té delegats als pobles de la regió.

Roura i Foixà han estat protagonistes solidaris d'aquests dos projectes de la fundació que han permès deixar una casa per a minusvàlids i també han alegrat l'existència de milers de nens regalant-los el seu retrat imprès. Els fotògrafs participants, a més a més, han aportat medicaments i joguines.