Més de 42.000 quilòmetres en tan sols cinc setmanes. Aquesta és la distància que els responsables del restaurant gironí El Celler de Can Roca recorreran, entre agost i setembre, en la tercera gira internacional que porten a terme. En aquesta ocasió, els germans Roca s'han embarcat en la que fins ara pot ser la més ambiciosa de totes les seves nombroses iniciatives.

Londres, Hong Kong, Phoenix, San Francisco i Santiago de Xile són, per aquest ordre, les ciutats triades per a la tercera edició de la Gira BBVA-El Celler de Can Roca. Una volta al món completa en la qual els germans Roca i uns 40 membres de la plantilla del millor restaurant del món s'embarcaran durant cinc setmanes en un viatge que els portarà des d'Europa al continent asiàtic per, posteriorment, creuar el Pacífic fins als Estats Units i travessar Amèrica fins a recalar a la capital xilena.

Segons va informar ahir l'entitat financera que patrocina les aventures internacionals dels tres germans gironins, la gira 2016 arrencarà a principis d'agost i es perllongarà fins a la primera setmana de setembre. Prèviament, igual que en anys anteriors, en Joan, en Josep i en Jordi Roca dedicaran diverses setmanes a visitar els països triats amb la finalitat d'aprendre sobre la seva cultura i gastronomia, a les que rendiran homenatge elaborant menús inspirats en plats autòctons i utilitzant únicament ingredients locals.

Amb aquesta tercera edició, la Gira amb BBVA sumarà 9 països visitats i afegirà més de 42.000 quilòmetres als 120.000 recorreguts el 2014 i 2015. Des del seu primer tour, s'han servit ja uns 100.000 plats a més de 4.000 clients i convidats de BBVA a l'Argentina, Colòmbia, els Estats Units, Mèxic, el Perú i Turquia.

«Tractem de superar-nos any rere any i per a la tercera edició de la gira el nostre objectiu és realment ambiciós», ha explicat Joan Roca, segons el comunicat enviat per BBVA. «Estem molt il·lusionats i som conscients de l'enorme responsabilitat que suposa el repte de fer la volta al món amb el nostre equip. Els meus germans i jo mateix concebem la gira amb BBVA com un sincer homenatge a unes cuines tan extraordinàries i alhora tan diferents entre elles», va afegir el xef gironí.

Programa de beques

Amb l'objectiu de seguir apostant per descobrir talents, de casa i d'arreu del món, en aquesta nova gira els germans Roca seleccionaran dos estudiants d'hostaleria per cadascun dels indrets que visitin, per impulsar el talent local. Així mateix, els joves estudiants gaudiran d'una beca al restaurant de Girona durant 4 mesos. Cada any, el restaurant rep més de 400 sol·licituds per fer pràctiques. Per tant, els estudiants que aconsegueixin aquesta beca tindran una oportunitat única de guanyar experiència i prestigi formant-se amb els millors del món.

Les ciutats de Houston i Dallas (Estats Units), Monterrey i Mèxic DF (Mèxic), Bogotà (Colòmbia) i Lima (Perú) van ser les primeres que van poder gaudir de l'experiència amb els germans Roca, l'estiu de 2014. L'èxit d'aquella primera gira va fer que els gironins visitessin l'any passat Miami, Birmingham i Houston (Estats Units), acabant a Istanbul (Turquia). Per aquest 2016 se sabia que passarien per Xile, Califòrnia i alguna ciutat asiàtica, on la gastronomia és una part imprescindible de la seva història i cultura. Finalment, l'escollida ha estat Hong Kong.