Dues torres circulars, un capitell romànic i un tram de muralla medieval són les principals troballes que han aparegut en una prospecció arqueològica al subsòl d'uns terrenys a tocar del Monestir de Sant Esteve de Banyoles, concretament al pati de darrere on fins ara hi havia només un camp.

Els arqueòlegs han treballat durant dues setmanes per documentar les estructures que hi podien haver conservades de cara a usos futurs del terreny.

Ja hi havia documentació del segle XIX que indicava la construcció d'un edifici contigu utilitzat com a estances dels monjos a tocar de la muralla i que va ser enderrocat però el que no comptaven és trobar elements defensius amb tant bon estat. També han constatat la concentració i superposició d'estructures medievals amb època moderna del segle XVIII.

La zona on els arqueòlegs s'han dedicat a fer l'avaluació de les possibles restes té uns 1.000 metres quadrats de superfície i està just al costat d'on l'any 2010 ja es va fer una diagnosi amb la descoberta de part del fossat i la muralla del segle XIII.

En aquell cas, però, el seu estat de conservació era molt més precari que el descobert ara. "La gran expectativa era trobar el sistema defensiu de l'època medieval, per continuar el que ja havíem localitzat", assenyala la responsable dels treballs, Almudena Garcia.

L'aparició de les dues torres circulars ha estat tota una sorpresa. Segons explica, "n'hi ha una de gran que en talla una altra que hi ha al costat que és més petita i que intuïm que és més antiga". Tot i tenir estructures més modernes al damunt, la forma circular s'aprecia a simple vista.

També han trobat estructures modernes que es juxtaposen a la zona del fossat i que podrien datar del segle XVIII. A més, hi ha indicis que aquest espai podia tenir un soterrani.

Un edifici documentat el segle XIX per l'exèrcit francès

En aquest sector han aparegut unes delimitacions del que havien estat les estances d'un edifici del monestir. La seva existència ja se sabia perquè es conserva un document topogràfic que va elaborar l'exèrcit francès el segle XIX que encaixa amb el que ha aparegut.

L'edifici es va enderrocar l'any 1849 i per tant els arqueòlegs ja sabien que existia però desconeixien el seu abast, i el més important, l'estat de conservació.

Garcia subratlla que el que s'ha fet no es pot considerar una excavació arqueològica perquè s'ha netejat el terreny amb maquinària i manual i només s'han fet tres sondeigs estratègics, que han tret a la llum restes de ceràmiques i una moneda de l'època d'Isabel II del 1849.

Un capitell romànic encastat en un mur modern

Durant els treballs, va aparèixer un capitell de travertí romànic encastat en un mur modern com si fos una pedra més que s'ha extret per seguretat i s'ha portat a analitzar. Està fet de travertí i té decoració floral. Aquesta troballa aporta una pista més ja que podria tractar-se d'una peça del segon claustre del monestir de Sant Esteve, el més antic, que a dia d'avui continua desaparegut.

Segons Garcia, "els capitells coronen les columnes dels claustres i per tant és una pista" tot i que en altres llocs del monestir també se n'han trobat. Els arqueòlegs creuen que l'antic claustre es podria situar en el pati interior que ja apareixia als plànols de l'exèrcit francès.

"Pensem que encaixa just al lloc on hi podia haver el claustre: és una zona on no hi ha estructures conservades del que se sap a dia d'avui".

El següent pas serà analitzar i catalogar les troballes. L'Ajuntament de Banyoles i la Fundació Bisbe Lorenzana (propietària de la finca) hauran de decidir quin ús se'n farà en un futur i si s'aposta per la seva restauració. El Monestir de Sant Esteve de Banyoles es va fundar el segle IX i ja gairebé des del seu començament estava fortificat perquè es trobava en un punt estratègic.