27 de febrer de 2016
27.02.2016

Les Jornades de Turisme Religiós divulgaran el patrimoni paleocristià

Estan organitzades per les universitats de Girona i Barcelona i volen generar un debat sobre la possibilitat de crear una ruta dels primers cristians

29.02.2016 | 07:07
Dolors Vidal, degana de Turisme, una de les impulsores de les jornades.

La Universitat de Girona i la Universitat de Barcelona organitzen, els propers 7 i 8 de març, les setenes Jornades Universitàries de Turisme Religiós a l'abadia de Montserrat, que enguany porten per títol La revaloració del patrimoni religiós a través dels itineraris: el patrimoni paleocristià a Catalunya.
Aquestes jornades volen posar en valor l'«excepcional» patrimoni paleocristià que hi ha a Catalunya i reflexionar sobre la petjada que el primer cristianisme ha deixat sobre el patrimoni i la seva relació amb l'espai urbà actual: com es tracta, com es difon, com s'utilitza, què genera... En aquest sentit, volen generar un debat per valorar la possibilitat de crear la ruta dels primers cristians a Catalunya com un producte lligat al turisme religiós.
Amb la coordinació, entre altres, de la degana de la Facultat de Turisme de la UdG, Dolors Vidal, i la doctora Sílvia Aulet, especialista en Turisme Religiós, el programa s'obrirà dilluns dia 7 amb una conferència sobre turisme i patrimoni religiós a càrrec de la pròpia Vidal. Tot seguit, Gabriel Soler parlarà sobre Els primers cristians a Catalunya, i Josep M. Gurt oferirà la ponència Arribada i difusió del cristianisme a la Tarraconense. Traces de les seves manifestacions materials. Aquesta primera jornada la clouran Sílvia Aulet, que oferirà una ponència sobre la valorització del patrimoni religiós a través d'itineraris i pelegrinatges, i Jordi Padró Werner, que informarà sobre les eines d'interpretació que estan al servei de l'ús públic.
El segon dia, que serà dimarts dia 8, estarà dedicat a estudiar el patrimoni paleocristià que hi ha a diferents indrets de Catalunya. D'aquesta manera, Andreu Muñoz Melgar parlarà de com era la Tarragona dels primers cristians, i quins són els precedents i les bases històriques per entendre el naixement i el desenvolupament del cristianisme primitiu.
A continuació, Domènec Ferran parlarà de la Seu d'Ègara (Terrassa), mentre que Julia Beltran de Heredia parlarà de la Barcino cristiana a través dels testimonis arqueològics que s'han conservat. Finalment, Narcís M. Amich se centrarà en el cas de Girona, tot centrant-se en els sarcòfags de Sant Feliu, que representen art i pregària en pedra. Finalment, les jornades acabaran amb una visita a la col·lecció bíblica del Museu de Montserrat i l'entrega de diplomes als participants.

Patrimoni, art i Església
Segons recorden les entitats organitzadores, el patrimoni cultural català està estretament relacionat amb l'església i l'art cristià, i permet entendre les arrels i el sentit més profund de la societat, la seva manera de fer i les seves singularitats. Per això, consideren que és «fonamental» la conservació i revalorització d'aquest patrimoni. Per aconseguir-ho, en un moment marcat per escassetat de recursos i la rapidesa dels canvis tecnològics, subratllen que cal buscar noves fórmules que harmonitzin la conservació amb la difusió i el coneixement. I en aquest sentit, indiquen que els itineraris poden ser una d'aquestes fórmules que internacionalment ja s'estan utilitzant.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema