Els professors de la UdG Xavier Pla, Maximiliano Fuentes i Francesc Motero acaben de publicar A Civil War of Words, l'edició per a un lector internacional de les conclusions del congrés que amb el mateix títol però en català -Una guerra civil de paraules- va tenir lloc a Girona al setembre de 2014 a la mateixa UdG.

«És cert que Catalunya i Espanya no van entrar en la I Guerra Mundial, però el llibre intenta demostrar que, malgrat la neutralitat, el conflicte bèl·lic va tenir un gran impacte, un impacte molt més important del que es pensava, sobretot a nivell cultural», va explicar ahir Maximiliano Fuentes.

El volum, publicat per Peter Lang International Academic Publishers, exposa casos concrets com el dels voluntaris catalans i, a partir del cas del periodista Frederic Pujolà, reflexiona sobre el contingut d'unes cròniques que relataven des de la trinxera els fets en clau catalanista.

Per Fuentes, la guerra va suscitar una nova disputa de les dues eternes espanyes enfrontades, la progressista i la conservadora.