27 de febrer de 2016
27.02.2016

Troben un esplèndid capitell romànic al pati del monestir de Banyoles

Els arqueòlegs també ha posat al descobert els fonaments de duestorres circulars i un tram de muralla medieval al recinte de Sant Esteve

29.02.2016 | 07:07
El capitell romànic.

Dues torres circulars, un capitell romànic i un tram de muralla medieval són les principals troballes que han aparegut en una prospecció arqueològica al subsòl d'uns terrenys a tocar del Monestir de Sant Esteve de Banyoles, concretament al pati de darrere on fins ara hi havia només un camp.
Durant els treballs, va aparèixer un capitell de travertí romànic encastat en un mur modern com si fos una pedra més que s'ha extret per seguretat i s'ha portat a analitzar. Està fet de travertí i té decoració floral.
Aquesta troballa aporta una pista més ja que podria tractar-se d'una peça del segon claustre del monestir de Sant Esteve, el més antic, que a dia d'avui continua desaparegut.
Segons la responsable dels treballs, Almudena Garcia, «els capitells coronen les columnes dels claustres i per tant és una pista» tot i que en altres llocs del monestir també se n'han trobat.
Els arqueòlegs creuen que l'antic claustre es podria situar en el pati interior que ja apareixia als plànols de l'exèrcit francès. «Pensem que encaixa just al lloc on hi podia haver el claustre: és una zona on no hi ha estructures conservades del que se sap a dia d'avui».
Els arqueòlegs han treballat durant dues setmanes per documentar les estructures que hi podien haver conservades de cara a usos futurs del terreny. Ja hi havia documentació del segle XIX que indicava la construcció d'un edifici contigu utilitzat com a estances dels monjos a tocar de la muralla i que va ser enderrocat però el que no comptaven és trobar elements defensius amb tant bon estat. També han constatat la concentració i superposició d'estructures medievals amb època moderna del segle XVIII.
«La gran expectativa era trobar el sistema defensiu de l'època medieval, per continuar el que ja havíem localitzat», diu Garcia.
L'aparició de les dues torres circulars ha estat tota una sorpresa. Segons explica, «n'hi ha una de gran que en talla una altra que hi ha al costat que és més petita i que intuïm que és més antiga».
En aquest sector també han aparegut unes delimitacions del que havien estat les estances d'un edifici del monestir. La seva existència ja se sabia perquè es conserva un document topogràfic que va elaborar l'exèrcit francès el segle XIX.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona