El Museu d'Història de Catalunya, a Barcelona, va donar ahir el tret de sortida als actes commemoratius del vintè aniversari de la seva obertura i amb aquest motiu ofereix aquest cap de setmana unes jornades de portes obertes amb nombroses activitats programades per a tots els públics.

El conseller de Cultura, Santi Vila, va ser l'encarregat d'obrir la celebració del vintè aniversari del museu, en un acte al qual també van assistir el conseller d'Afers Estrangers, Raül Romeva, i la presidenta de la Comissió de Cultura del Parlament, Irene Rigau, entre d'altres personalitats. Després dels discursos, a càrrec de Vila, i el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Josep Boya, es va representar un petit espectacle per repassar el passat, el present i el futur de la història i la cultura, a partir de la dansa tradicional i popular i els nous llenguatges artístics. L'acte es va cloure amb una pluja de globus.

El Museu d'Història de Catalunya va obrir les seves portes el 29 de febrer del 1996, amb l'objectiu de disposar d'un espai per difondre i explicar la història i la cultura catalanes. Al llarg d'aquest any s'han programat diferents exposicions dirigides a públics diversos, com una de dedicada al Marroc i la seva tradició mil·lenària, una altra a les aventures de Tintín al Tibet, una mostra commemorativa del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil i una gran exposició sobre la història i el mite dels templers.

En les jornades de portes obertes d'aquest cap de setmana també s'han programat activitats per a tots els públics, entre les quals la intervenció de l'anomenat Consell de Savis, un grup de persones grans que de manera voluntària col·laboren amb el museu per transmetre la història en primera persona, especialment als escolars.

Entre els actes previstos per avui diumenge, destaquen una recreació històrica de la desfilada d'una legió romana, un taller de pentinats i maquillatge romans o diverses visites guiades.