Investigadors de l'Acadèmia Austríaca de Ciències i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aconseguit una nova forma d'enllaçat quàntic amb tres fotons «recargolats», cosa que té aplicacions en criptografia quàntica. La investigació, publicada a Nature Photonics, constitueix, segons la UAB, «un nou rècord en dimensions d'entrellaçat» perquè han aconseguit entrellaçar tres partícules de llum en una propietat quàntica de moltes dimensions relacionada amb el recargolament (twist) de l'estructura dels seus fronts d'ona.

De la mateixa manera que el famós gat de Schrödinger està simultàniament viu i mort, totes les demostracions experimentals realitzades fins ara d'entrellaçat de diverses partícules han estat portades a terme amb objectes quàntics en dues dimensions, dos nivells discrets possibles.

Els fotons recargolats utilitzats a l'experiment de Viena no tenen aquest límit de dues dimensions i poden existir en tres o més estats quàntics a la vegada. L'estat d'entrellaçat entre tres fotons creat pel grup trenca el rècord previ de dimensió, i dóna llum a una nova forma d'entrellaçat asimètric que mai ha estat observat fins ara.

Segons Mehul Malik, primer autor de l'article, l'entrellaçat és una propietat antiintuïtiva de la física quàntica que sempre ha desconcertat els científics i els filòsofs. Els quants de llum entrellaçats semblen exercir una influència entre ells, no importa la distància a la qual es trobin.