Javier Cercas i Maria Barbal protagonitzaran un dels diàlegs del Festival MOT d'enguany, on parlaran d'un personatge curiós:?Enric Marco. Els dos autors han escrit sobre l'anomenat «impostor per excel·lència» després d'haver fingit durant anys haver estat un deportat al camp de concentració de Flossenbürg. És una de les converses més esperades del festival i, per Mita Casacuberta, la comissària de la mostra, és estrany que no s'hagi produït fins ara.

El diàleg entre Cercas i Barbal és un dels molts que tindran lloc en la tercera edició del festival MOT de literatura de Girona i Olot, que reflexionarà sobre «escriure vides». L'eix temàtic principal d'aquesta edició és la literatura biogràfica i autobiogràfica. «Veure com s'escriu una vida, com es trasllada al paper i se li dóna una altra vida», comenta Casacuberta.

El festival porta per títol Vides escrites. Escriure vides i explorarà els processos creatius que hi ha darrere les biografies literàries del 7 al 16 d'abril, amb una trentena d'autors participants.

Entre els convidats hi ha John Banville, Amélie Nothomb, Luis Landero, Mia Couto o Juan Tallón. Una de les cites imperdibles és el diàleg entre Amélie Nothomb i Mita Casacuberta. «Nothomb s'escriu a ella mateixa, serà molt interessant veure com es viu essent un personatge literari», explica Casacuberta.

Una altra de les visites més esperades serà la de John Banville, que conversarà amb Núria Barrios. Banville, que està en plena presentació de la seva última novel·la, La guitarra blava, parlarà sobre la relació entre realitat i ficció en la construcció del seu món i el seu estil literari. Cara a cara hi tindrà la persona que millor el coneix en castellà, la traductora de la seva obra.

Seran presents també, autors com Vicenç Villatoro, Antonio Garriga Vela, Juan José Millás, Monika Zgustová, David Foenkinos, Carlos Fonseca, Gonçalo M. Tavares, Najat El Hachmi, Jordi Puntí o Juan Antonio Masoliver Ródenas, entre altres.

A més dels diàlegs, els dissabtes al matí hi haurà els Ver-MOT, una combinació entre conversa i lectura que, a Girona, endinsarà a les vides escrites de Picasso, amb Toni Orensanz, David Cirici, Antonio Garriga Vela i Josep Pastells i, a Olot, reflexionarà sobre escriptors que han volgut escriure sobre Jacint Verdaguer, amb Andreu Carranza, Enric Casasses, Narcís Comadira i Miquel de Palol.