Com les visites del Cometa Halley a la Terra, la inspiració arriba a l´artista molt de tant en tant i marxa tot seguit. A aquestes intermitències fa referència el nom del nou disc de Love of Lesbian, ´El Poeta Halley´ (Music Bus), que publiquen aquest divendres. El grup hi mostra de forma explícita la preocupació per l´acte creatiu, que apareix com la raó de seguir amb la música després de tants anys. Obstinats en defugir el repertori "de festival" i els apriorismes sobre el seu ADN, el grup reivindica la ingenuïtat, però també la maduresa i el gruix d´unes cançons que, al parer del seu líder, Santi Balmes, "sobreviuran millor" al pas del temps. Així ho ha analitzat Balmes en una entrevista amb l´ACN.

La inspiració i l´acte creatiu és la matèria primera del "discurs" del nou disc de Love of Lesbian. Un disc que transita entre les qüestions més "terrenals i carnals" -·"en absència d´inspiració"-, els "moments d´elevació" i també la referència explícita al fet creatiu i la seva intermitència, personificada en la figura del Poeta Halley.

Un àlbum, doncs, que escapa una mica de territoris freqüentats habitualment per la banda -la comicitat, l´hedonisme, la teatralitat, etc.-, i que respon a les inquietuds sobre la pròpia raó de ser del grup. "Quan has assolit certes coses, a vegades trobes a faltar la ingenuïtat o la innocència. Llavors has de fer un exercici dur, d´abstracció del teu entorn, per donar un pas enrere i treballar com si fos el primer disc", reflexiona Santi Balmes -cantant, compositor i lletrista del grup-.

En aquest sentit, el to del disc aparca allò més "teatral o humorístic" i persegueix un discurs "més dilatat", diu Balmes. D´una volada que es veu secundada per les composicions "fugint del format pop de tres minuts i mig".

Per tot plegat, el cantant de Love of Lesbian considera que aquests noves cançons tindran recorregut. "Potser ens equivoquem, però pensem que aquests temes sobreviuran millor que d´altres, dels quals no ens penedim però que potser d´aquí deu anys ens veurem una mica patètics interpretant-los", confessa.

En altres paraules, l´exercici que ha fet el grup en aquest nou disc respon a una preocupació: la por de repetir-se, de ser víctimes dels "apriorismes" sobre el què s´espera d´ells i, per tant, a acabar creant un producte "per auto encàrrec". En front d´això, Balmes considera que el grup "sí que s´ha fet un encàrrec" però més aviat el de "fer un disc que marqués la pauta d´un canvi, de maduresa i expansió i que aprofundís en el discurs líric".

Serrat tanca el disc recitant

L'altra sorpresa d´El Poeta Halley´ és la participació de Joan Manuel Serrat, la veu del qual apareix en els darrers compassos del disc, recitant uns versos que són una oda a la paraula i a l´escriptura.

"A priori era bastant sorpresiu que vingués a cantar amb nosaltres", admet Santi Balmes, per bé que tenien clar que no es tractava de fer-lo cantar, sinó de recitar. També pels components d´un grup com Love of Lesbian, Serrat ha estat referent. "Per nosaltres representa el crèdit, la solera, i la coherència, coses amb què et fixes quan ja portes uns quants discos", destaca.

La intervenció de Serrat -"elegant"-, "ha acabat de lligar la maionesa del disc", assegura el cantant. "El conclou parlant de la nostra tasca i obligació: jugar amb les paraules i fer que s´uneixin i adquireixin nous sentits. Aquest epíleg serà difícilment superable, afirma el líder de Love of Lesbian, convençut que han arribat "fins a un punt que obligarà a un nou replantejament de cara al proper disc".

Love of Lesbian iniciarà la presentació pública d'El Poeta Halley' a l'abril amb tres concerts a la sala La Riviera de Madrid (21, 22 i 23 d'abril), i tres concerts consecutius més la setmana següent a Barcelona (Razzmatazz).