La 88a edició dels Oscar de Hollywood va premiar Spotlight, la història d'investigació periodística dels abusos comesos dins l'església catòlica de Boston, com a millor pel·lícula i també millor guió original. Un guardó que ha aixafat una mica el protagonisme d'El renacido, que no obstant va ser reconeguda amb dos guardons principals: millor director -per segon any consecutiu- pel mexicà Alejandro González Iñárritu i millor actor per a Leonardo Di Caprio. La cinta, que narra la supervivència extrema d'un explorador malferit per l'atac d'un ós a l'Oest americà, també va aconseguir el premi de millor fotografia per a Emmanuel Lubezki.

Mad Max. Fúria a la carretera va ser la pel·lícula més premiada en la gala de la matinada de dilluns al Dolby Theatre de Los Ángeles. La pel·lícula va rebre un total de sis estatuetes, totes de caràcter tècnic (so, vestuari, muntatge, maquillatge, perruqueria i edició en so), i va deixar Marte amb el caseller a zero.

L'Oscar a la millor actriu va anar a parar a mans de Brie Larson pel seu treball a La habitación, mentre el d'actriu secundària va ser per a Alicia Vikander amb La chica danesa.

Relativa sorpresa amb l'estatueta al millor actor secundari, que va esquivar Sylvester Stallone -que tenia tots els números pel seu paper de Rocky Balboa a Creed- i va reconèixer l'actuació de Mark Rylance a El puente de los espías, de Steven Spielberg.

Del Revés (Inside Out) va sumar l'Oscar a la millor pel·lícula d'animació, Amy es va endur el de millor documental i l'estatueta en categoria de llengua no anglesa va ser per a l'hongaresa El hijo de Saúl.

Finalment, Ennio Morricone va aconseguir l'Oscar per la seva banda sonora a Los odiosos ocho, de Quentin Tarantino.

La gala, presentada per l'humorista Chris Rock, va estar marcada enguany per la polèmica racial per l'absència de nominats negres en les principals categories.

D'altra banda, encara que Charlize Theron, protagonista de la pel·lícula Mad Max, no optava a cap Oscar, es va emportar el premi a la millor vestida amb un disseny minimalista vermell, d'escot més que generós, molt sexy.