La Generalitat s'ha compromès avui a tornar en un termini breu al Monestir de Sixena (Osca) 53 peces de les 97 d'aquest cenobi que es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Aquesta és la principal conclusió de la trobada de tres hores mantinguda avui a Saragossa entre els consellers de Cultura dels governs d'Aragó i Catalunya, Mayte Pérez i Santi Vila, en què s'ha acordat la creació d'un grup de treball per seguir avançant en la resolució dels fronts oberts entre les dues comunitats.

Aquestes 53 peces, que seran tornades en els pròxims dies o setmanes, segons ha indicat Vila, formen part dels 97 objectes d'art que les monges del Monestir van vendre a la Generalitat en els anys 80 i 90, i que una sentència del Jutjat d'Osca de l'any passat obligava a tornar, encara que la Generalitat no l'havia executat i fins i tot l'ha recorregut al Constitucional.

La resta d'aquestes peces, 44, estan inventariades com a patrimoni cultural aragonès i també català i dipositades al Museu Diocesà de Lleida, cosa que exigeix «procediments per retornar-les», segons Pérez.

Al respecte, Vila ha incidit en què es tracta d'«objeccions administratives i de tipus legal» que requereixen decisions que no només li corresponen a ell, sinó també a algunes institucions que han d'informar favorablement de forma preceptiva abans de la seva resolució.

Això no obstant, la devolució d'aquestes peces com la resta de fronts oberts entre les dues comunitats s'abordarà en pròximes reunions d'aquell grup treball, la pròxima reunió del qual serà en un mes.

Els dos consellers han coincidit en la importància d'aquesta jornada, que ha permès començar a desbloquejar un conflicte que «mai hauria d'haver-se judicialitzat» i que, per primera vegada, es tracti de buscar una sortida política, han dit, atès que Vila ha qualificat la decisió adoptada avui de «rellevant» perquè les peces que es tornaran «són de Sixena i veiem molt bé -ha emfatitzat- que estiguin a Sixena»