Vet aquí un article del pare caputxí Josep de Besalú (Besalú, 1880-Barcelona, 1959) que exposà el 1930 a la revista Catalunya Franciscana. Un article titulat El terç de penitències i les danses populars - Les danses tolerades, on exposa els valors morals de la sardana.

No coneixem totes les danses populars de la nostra terra tan rica de tradicions i de costums patriarcals, però creiem que des de la sardana, la dansa príncep de Catalunya, fins al més ingenu i senzill dels ballets populars localitzats a l'afrau recòndita d'alguna vall pirinenca, gairebé tots podrien resistir la més escrupolosa anàlisi a la llum del mestre dels moralistes, Sant Alfons Maria de Ligori. Una anècdota sobre aquest tema, a la sala de Ball de la Indústria d'Olot -parlem dels anys 50-70- es feia ball cada diumenge, però en els festius de Quaresma, es feien sardanes, llevat de per sant Josep, que deien que trencava la Quaresma i es podia fer ball.

A molts joves s'els farà estranya i inversemblant aquesta situació, però l'Espanya catòlica així ho exigia, fins a l'extrem que els dies sants de la Setmana Santa, per les emissores de ràdio només es podia emetre música religiosa o clàssica i en els cafès no es podia jugar a cartes. No cal dir que els divendres de Quaresma era prohibit menjar carn (això anava bé, perquè ens fèiem un tip de peix) i àdhuc en els primers anys del franquisme (anys 40) els diumenges i festes de guardar no es podia treballar ni en l'hortet que hom podia tenir pel consum familiar.

Ridícul? Eren altres temps.

PETIT APLEC DE BORDILS

Bordils és un poble del Gironès, d'uns 1.500 habitants, situat a la carretera que condueix de Girona a la Bisbal i Palamós; per cert que aquesta via travessa pel mig del poble.

Des de fa 26 anys i amb l'organització de la Penya Blaugrana i el suport de l'Ajuntament organitzen un Aplec de Sardanes que denominem Petit Aplec de la Sardana i que enguany se celebrarà el proper diumenge, dia 6, a partir de 2/4 de 5 de la tarda, al pavelló Torrentó amb l'actuació musical de les cobles La Principal de Banyoles i La Principal de Porqueres. Ambdues cobles, conjuntament, finalitzaran l'Aplec amb la sardana de Joan Callís, Poble de Bordils. La festa, de fet, comença al migdia amb una gran calçotada.

premis borgunyó

Sabadell, més Música, en una nova edició del Premi Nacional Agustí Borgunyó i d'acord amb el que ha fallat el Jurat, compost per personatges destacats del món de la música i la cobla, ha resolt que aquest premi, en l'edició d'aquest any, s'atorgués al mestre Francesc Elias Prunera. El mestre Elias nasqué a Barcelona el 1935. Amb una dilatada trajectòria musical, el podem trobar com a instrumentista en diverses orquestres i cobles.

Cal destacar la seva vocació pel tible. Així doncs, és cofundador de l'aula de tible al Conservatori de Música de Barcelona i també del Conservatori Superior del Liceu.

Amb el seu fill va editar El mètode bàsic per a l'estudi del tible.

la sardana del dia universal serà «gentil adriana»

El diumenge, 19 de juny, serà el Dia Universal de la Sardana i la peça unitària escollida és Gentil Adriana del compositor Manuel Balasch i Suñé. L'elecció d'aquesta obra correspon al fet que el seu autor celebra aquest 2016 els seus 100 anys de vida.

La sardana es va estrenar el 1948 i el seu títol original era Adriana. N'existeixen gravacions al disc titulat Sant Julià de Vilatorta: sardanes de Manel Balasch, amb la cobla Els Montgrins, editat el 1997, i al disc titulat 30 anys... i +, amb la cobla Jovenívola de Sabadell, editat el 2008.

L'objectiu del Dia Universal de la Sardana és estendre el concepte i el so de la sardana arreu. Alhora, serveix per crear sentiment de comunitat i germanor amb una sardana concreta.

La sardana d'enguany es podrà aconseguir properament a través de la secretaria de la Confederació Sardanista de Catalunya. Gràcies a aquest servei, els darrers anys s'ha facilitat la difusió de la sardana unitària entre entitats, cobles i casals catalans de l'exterior. De fet, els darrers anys, casals com el de Grenoble (França), Basilea (Suïssa), Mendoza (Argentina) o Victòria (Austràlia) han participat en l'esdeveniment.

El Dia Universal de la Sardana el va instituir el 1960 l'Obra del Ballet Popular.