La catedràtica de Llatí Dolors Condom i Gratacòs va morir ahir, només un dia després de complir els 90 anys. Condom va dedicar gran part de la vida a la docència, exercint de professora de llatí a l'Institut Jaume Vicens Vives de Girona, i a la investigació lingüística. Al llarg de la seva trajectòria va col·laborar en nombrosos llibres i revistes i el 1991 va ser distingida per la Generalitat de Catalunya amb la Medalla President Macià. El 2003 fou homenatjada per la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics.

Nascuda a Palamós, el 4 de març de 1926, Dolors Condom i Gratacós es va traslladar a viure amb la seva família a la ciutat de Girona, quan comptava amb tot just onze anys. Després de començar la carrera de magisteri, Condom va decidir fer cas al cor, cursant els estudis de filologia clàssica i especialitzant-se en el llatí. Com a docent, Condom va exercir de mestre durant tres anys a Tarragona abans de tornar a Girona per impartir llatí a l'Institut Jaume Vicens Vives. També va ser la primera professora de llatí dels primers estudis universitaris gironins, l'any 1969.

L'antiga llengua indoeuropea va marcar la seva vida professional, convertint-se en tot un referent a la demarcació de Girona, així com també a Catalunya. En la faceta acadèmica, destaquen publicacions com els dos volums de discursos de Ciceró i l'edició del poema De reditu suo, de Rutili Namacià. També és coautora del Diccionari Llatí-Català publicat per l'Enciclopèdia Catalana.

El 2010 va veure llum Aula Magna. Antologia de textos i estudis literaris, llibre inclòs dins de la Col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona, on Condom aplegava un recull d'articles sobre cultura clàssica, docència i Girona. Entre els escrits, el volum recollia Notes sobre la presència del poeta Horaci a Girona, L'incunable d'Horaci a la Biblioteca de Girona procedent del monestir de Sant Feliu de Guíxols, L'Institut Vell de Girona en el record, La meva jubilació, Jubilació del professor Ignasi BonnínInvitació a la lectura. La majoria d'aquests articles són intervencions en congressos o articles publicats en revistes com Auriga, Revista de Girona i Annals de l'Institut d'Estudis Gironins.

Reconeixements

Al llarg de la seva trajectòria, Dolors Condom ha estat distingida en diverses ocasions per la seva gran tasca. A més de rebre la Medalla President Macià, la llatinista va ser reconeguda el 2009 per la XV edició del Premi Mestres 68. El jurat li va atorgar el Premi Personal "per la seva tasca difusora respecte a la llengua llatina i per ser un dels clars referents de l'Institut de Girona". El dictamen final ressaltava la tasca pedagògica que Condom ha aportat, sent pionera en la renovació didàctica de les llengües clàssiques, convertint-se els seus llibres de llatí en una font de renovació en la metodologia de l'aprenentatge.