Un important fons bibliogràfic sobre aspectes de l´organització de les formigues o sobre els gestos que feien els primers neandertals va passar ahir a formar part de l´apartat de lingüística de la Biblioteca de la UdG, després que el primer rector d´aquesta universitat, Josep Maria Nadal, fes donació de la seva col·lecció particular de llibres a la biblioteca universitària.

Nadal, que en l´àmbit acadèmic s´ha especialitzat en la història de la llengua, s´ha dedicat els darrers anys a «tornar a estudiar» sobre aspectes que ell mateix va definir com a «socials, biològics i de l´evolució de la humanitat», perquè considera que «és la interacció social la que cohesiona els grups».

Comprador compulsiu de llibres, Nadal ha aplegat els darrers 4 o 5 anys uns 1.500 títols sobre aquesta temàtica, que ara passen a integrar-se als «fons especials» de la biblioteca universitària.

La donació de l´exrector lingüista també inclou la part de la seva biblioteca particular més específicament catalogable dins l´àrea de la lingüistica, com ara llibres de lingüística teòrica i llibres d´història de la llengua, a més d´algun exemplar singular, com el primer poemari d´autoria pròpia que va publicar, Entre el somni i la ironia, de 1967.

Els llibres de Josep Maria Nadal queden integrats a uns fons especials que tenen, entre altres, les biblioteques cedides de Prudenci i Aurora Bertrana, Vicens Vives, Ferrater Mora, Raimon Panikkar o Pierre Vilar, i també la del seu germà, l´historiador Joaquim Nadal.

Aquests fons especials sumen un total de 65.000 volums, un 15% dels 415.000 llibres que atresora la institució.

Nadal va estar acompanyat per amics i professors ahir a l´acte de cessió. Javier Cercas, Xavier Pla, Avel·lina Sunyer, Gemma Rigau, Francesc Feliu, Josep Maria Fonalleras, Anna Maria Geli, Francesc Roca, Antònia Boix i Joaquim Nadal, entre altres, van voler acompanyar el lingüista en un acte que va resultar a estones emotiu i a estones divertit i desenfadat.