La professora Dolors Condom i Gratacòs havia nascut el 4 de març de 1926 i va morir ahir, 5 de març, al seu pis de Girona. Acabava de fer 90 anys. Dolors Condom sempre serà una part important de la història de la filologia clàssica, una part important de la història de la cultura de la nostra terra. La fonda petjada que ha deixat en tants i tants estudiants, en tantes i tantes persones, no l'esborrarà el pas del temps. Hem estat molts els que hem tingut la sort d'haver après a conèixer i a estimar la llengua i la literatura llatines gràcies a les classes que va impartir durant quaranta anys la professora Dolors Condom. Les va iniciar l'any 1951 a l'Institut Vell del carrer de la Força de Girona. L'any següent, va acceptar d'ocupar la plaça de professora ajudant, que li van proposar a la Universitat de Barcelona. Fins a l'any 1961 va fer compatible la docència universitària amb la recerca, com a becària que va ser del CSIC.

Quan l'any 1961 va obtenir per oposició la Càtedra de Llatí d'Institut d'Ensenyament Mitjà, va començar el seu pelegrinatge pels instituts de Requena, Tarragona, Figueres, i finalment el Jaume Vicens Vives de Girona, des de 1970. Arreu va deixar un excel·lent record, no només per la seva exigent i pulcra tasca docent, sinó també pel seu caràcter afable i cordial, amic. Va ser l'any 1969, en crear-se a Girona la Secció de Lletres, delegació de la Universitat Autònoma de Barcelona, quan Dolors ?Condom va tornar a reprendre el contacte amb el món universitari. Va ser la primera professora de Llatí de la que ara és la Universitat de Girona.

Tot i deixar la universitat l'any 1974, per tal de seguir la seva docència a l'Institut Jaume Vicens Vives, Dolors Condom va continuar col·laborant amb la Universitat de Girona. Tots recordem l'exquisidesa, l'elegància, la sobrietat i la fina ironia d'aquells discursos que ens va regalar en els tres Certàmens Poètics en llengua llatina que havíem organitzat des del Departament de Filologia, en els quals participava de jurat i de portaveu. Des dels seus inicis, va formar part del grup Studia Humanitatis de la Universitat de Girona. I entre classe i classe, entre avaluacions i canvis de plans d'estudis, Dolors Condom va trobar temps per dedicar a la investigació i a l'estudi. Va fer, l'any 1980, el primer llibre de text de Llatí de BUP en català, que va esdevenir una eina de treball imprescindible en els instituts. Va tenir un paper cabdal en l'elaboració del Diccionari llatí-català de la fundació Enciclopèdia Catalana. Va publicar tres volums de la Fundació Bernat Metge: discursos de Ciceró i l'obra poètica de Rutili Namacià, a més de nombrosos articles erudits, de divulgació i periodístics, pròlegs, ressenyes de llibres, va pronunciar pregons, discursos i moltes conferències. Dolors Condom ha dedicat la seva vida a la transmissió dels clàssics i dels valors dels clàssics, des de les aules i a través de les seves obres, amb dolcesa i mesura, saviesa i tenacitat.