El Parc Zoològic de Praga s'ha pres el reciclatge de debò i s'ha llançat a convertir els fems d'elefant en paper d'alta qualitat, en una activitat que uneix artesania amb ensenyaments sobre aquests grans mamífers. A més d'anunciar el proper naixement de cries d'elefant, ós formiguer i dragons de Komodo, la directiva del Zoo txec va anunciar ahir en una roda de premsa aquesta forma de reciclar les deixalles d'elefant, que des de fa cinc anys només es venen com fems.

A partir d'aquesta setmana, aquest Parc Zoològic oferirà als seus visitants la possibilitat de fabricar amb les seves pròpies mans el paper, sempre a partir d'uns granulats nets, desinfectats i desodoritzats, extrets dels fibrosos excrements d'aquests paquiderms. Jiri Malina, portaveu del parc, va reconèixer que el paper resultant és diferent de l'habitual però de gran qualitat, i «serveix per col·locar-se en un lloc representatiu, com un recordatori, amb l'emoció vinculada a aquest producte».

Per a aquest projecte, el Zoo comptarà amb la imprescindible col·laboració dels seus elefants de raça indica, que disposen d'un modern pavelló climatitzat per a deu exemplars, amb una zona exterior d'esbarjo de 8.080 metres quadrats, la major superfície per a animals del parc. A més de fabricar paper i emportar-se un bon record del Zoo, els visitants, en grups de deu persones, podran escoltar també explicacions sobre aquests animals, que el 2013 van aconseguir reproduir-se per vegada primera vegada en captivitat en aquest parc.

En el projecte de fabricació de paper, el Zoo de Praga ha unit forces amb una papereria tradicional de Velke Losiny, a l'est del país. El seu director, Petr Foucek, va reconèixer que és la primera vegada que s'utilitza una matèria primera tan nova per fer el granulat, el pas previ a la fabricació de paper.