L'estructura de la personalitat humana és universal i està escassament influïda per la cultura, segons revela una recerca coordinada per la Universitat de Lleida (UdL) en què s'han realitzat tests a més de 15.000 persones de 22 països d'arreu del món i que ha publicat la prestigiosa revista European Journal of Personality.

L'equip del catedràtic de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic de la UdL Anton Aluja ha revisat i modernitzat el model desenvolupat pels professors Marvin Zuckerman i Mikel Kuhlman de la Universitat de Delaware (Estats Units), amb un ajut del Ministeri de Ciència i Innovació. Els investigadors han utilitzat el model de cinc factors alternatius, que postula que la personalitat humana té una forta base biològica, independentment de la cultura de l'individu, segons informa la UdL.

El test Zuckerman-Kuhlman-Aluja Personality Questionnaire (ZKA-PQ) inclou vint facetes de la personalitat, agrupades sota cinc factors com ara agressivitat, activitat, extraversió, neuroticisme i recerca de sensacions.