La XIV edició del Joves Fotògraf(e)s de les comarques gironines ja té guanyador: el projecte «Mentawai, progrés o retrocés», de la fotògrafa gironina Marina Calahorra. La comissió avaluadora, formada per representants de la Diputació de Girona i per especialistes i professionals del món de la fotografia, les arts i la cultura, ha seleccionat, per unanimitat, aquest projecte i n´ha subratllat l´originalitat, la innovació i la qualitat artística i tècnica.

L´exposició consta d´un conjunt de quaranta fotografies en color per mitjà de les quals Marina Calahorra deixa constància del canvi de vida que ha experimentat recentment una tribu indígena, els mentawai, arran de la presència d´un grup islàmic a l´illa on habiten.

Els mentawai són una tribu indígena que habita en una illa a l´oest d´Indonèsia. Durant anys han viscut d´acord amb els costums, la ideologia i els hàbits propis, fins que fa aproximadament vint anys un grup de missioners cristians varen aparèixer a l´illa i els van suggerir de convertir-se a la seva religió. Aquests, però, no varen intentar canviar els costums dels mentawai, a diferència del grup islàmic que ha aparegut a l´illa aquest últim any.

La construcció d´una mesquita enmig de la selva ha estat el primer pas del llarg projecte d´aquest grup islàmic per desenvolupar l´illa. Fer que les dones es tapin, que els nens vagin vestits, que es construeixi una escola on s´inculquin els valors de l´islam, o que es disposi d´electricitat, de motos o de telèfons mòbils són algunes de les seves propostes.

Per desgràcia, el que s´amaga darrere d´aquest pla no és sinó una altra maniobra del govern per reubicar els nadius en altres zones i poder així explotar la selva plantant-hi palmeres d´oli, tal com ja es fa, d´uns anys ençà, a la resta d´Indonèsia. La diferència és que a l´arxipèlag de Mentawai encara hi ha temps per evitar un nou desastre mediambiental.