Durant aquest temps de Pasqua, ens pot ajudar la reflexió sobre les obres de misericòrdia, perquè amb la joia d'estar «salvats» per la mort i resurrecció de Jesucrist encomanem també misericòrdia. La vida i les aparicions de Jesús ressuscitat als deixebles són un model de què significa consolar.

No podem ignorar el desencís i la tristesa que afecten cada cop més tantes persones del nostre entorn. No sé si us passa a vosaltes, però m'adono de la tristesa de moltes persones pel seu rostre i, sobretot, per les seves converses. Les causes són les de sempre, i les més pròpies dels moments que vivim:?contrarietats, frustracions, sofriments físics o morals. Avui cal afegir-hi perdre el gust de viure, debilitats psicològiques a causa de l'estrès o de la manca de treball, de valoració personal, del sentit de cada moments de la vida i de la seva trascendència... tot crea aflicció que envaeix el cor i el cap.

Sovint, una de les causes és la solitud, que es converteix en incomunicació, aïllament i exclusió de vincles amb els altres. En un informe de la fundació AXA i de la fundació ONCE, s'afirmava que la meitat dels residents a Espanya a vegades se sentien sols en els darrers anys, i un 10% molt més sovint. Pensem en els vincles de les relacions personals:?els familiars, encara que inestables en algunes situacions;?els laborals, que generen convivència, sovint gent fàcil;?els afectius o d'amistat, d'ajuda, de col·laboració;?i avui cal considerar la vinculació virtual per mitjà de les xarxes socials.

Els qui viuen la solitud necessiten que algú els ofereixi ajuda. Consolar demana acostar-se a la persona afligida i ajudar-la perquè recuperi l'autoestima, la confiança en els altres, l'esperança en el seu futur, mostrant que aquesta situació és temporal i superable... Però quina garantia podem oferir??Què podem dir quan els fets són dramàtics? Aquí els cristians hem de fixar la mirada en Jesús, hem de descobrir el seu tarannà envers els afligits que van apareixent en es narracions evangèliques. Jesús, a la sinagoga de Natzaret, el seu poble, amb un text del profeta Isaïes recorda la seva missió:?«... El Senyor m'ha ungit per portar la Bona Nova als desvalguts, curar els cors adolorits [...]» (extret del Full Parroquial d'aquesta setmana)