Veïns de la localitat de Sarmiento, a la província de Chubut, al sud de l'Argentina, van trobar al llac Colhué Huapi, després de l'evaporació de les seves aigües, un avió sinistrat i desaparegut des del 19 d'octubre de 1964, quan un Piper Apache Twin va caure al llac amb els seus quatre ocupants: el pilot, dos enginyers i el llavors cap d'Enginyeria de la companyia Pan American Energy Argentina, Miguel Sánchez Navarro.

Els cadàvers van ser trobats poc després però de l'aeronau no se n'havia sabut res fins ara. L'evaporació de les aigües del Colhué Huapi en els últims anys va permetre que, fa uns dies, Omar Porto, encarregat d'una hisenda de la zona, veiés «una cosa que podia arribar a ser part» de l'aeroplà, va explicar Julián ?Bo?chatey, membre de l'equip de l'Aeroclub de Sarmiento que treballa per desenterrar-lo.

«Era una història coneguda perquè havien aparegut els cossos dels quatre tripulants», ha apuntat Bochatey. El llac, que antany ocupava una superfície de 800 quilòmetres quadrats, s'ha assecat pràcticament per complet a causa de les sequeres dels últims anys i els canvis mediambientals.

Encara que sempre va tenir poca profunditat, les aigües eren suficients per mantenir ocult el Piper fins que va aflorar sobre la superfície una petita part de l'ala dreta. «El que és la part de la cabina i els instruments es troben bastant destrossats» però les ales i els motors han aparegut en bon estat pel que s'ha pogut comprovar fins al moment, segons Bochatey.

«Encara falta bastant per poder treure-li tota la terra», ha afegit, i per tant les tasques de desenterrament encara estan en procés.