A les portes de Sant Jordi, nombroses entitats i institucions abracen la iniciativa d'"alliberar" llibres en llocs públics perquè siguin recollits per lectors i que aquests imitin l'acció, seguint la filosofia del "bookcrossing", que es perfila com una nova tradició per afegir al dia dels llibres i les roses. Des de la seva aparició el 2001, aquest moviment, que advoca per convertir el món en una gran biblioteca, ha aconseguit més d'un milió i mig d'usuaris a tot el món, l'1% dels quals, són espanyols, sent Espanya el desè país del món a la llista de "bookcrossers".

La majoria d'usuaris són persones individuals, però hi ha també grups o empreses que se sumen a la iniciativa, com la cooperativa de distribució de productes culturals i educatius Abacus, que demà posarà en circulació 500 llibres a l'àrea de Barcelona en col·laboració amb l'empresa Ferrocarrils de la Generalitat. Entre els exemplars, que esperaran a ser trobats en estacions i trens de les línies del Vallès i del Llobregat, hi haurà algunes de les últimes novetats editorials d'autors com Jonas Jonasson, Mario Vargas Llosa, Juan Marsé, Julia Navarro, Jo Nesbo, Òscar Dalmau i Pilarín Bayés.

Les editorials Grup 62, Grup Planeta, Ara Llibres, Casa Catedral, RBA, Magrana, Barcanova, Penguin Random House, Angle Editorial, Cossetània Edicions han fet possible que el volum de llibres "alliberat", que en principi havia de ser d'un centenar, arribi al mig miler.

Fomentar l'hàbit de la lectura a través de l'intercanvi gratuït de llibres és el principal objectiu d'aquesta iniciativa: "Una acció com aquesta és una forma lúdica de recordar que la lectura contribueix a crear ciutadans més inquiets i crítics, i per tant, més lliures", ha explicat a Efe el president d'Abacus, Miquel Cabré.

Existeix una variant del "bookcrossing" que, a més d'aconseguir nous lectors, busca que l'experiència de la "caça" del llibre sigui una aventura en si mateixa: el "bookcatching", una iniciativa a la qual s'ha sumat l'escola de negocis de la Universitat Pompeu Fabra.

Els usuaris que decideixin participar en aquesta recerca hauran de resoldre un joc de pistes per trobar un centenar de llibres amagats a les instal·lacions del carrer Balmes del centre educatiu.

A més de les principals novetats editorials, els caçadors de llibres amb preferències artístiques podran acostar-se als diferents edificis que formen el "Barcelona Miró Tour" en els quals la Fundació Joan Miró "alliberarà" tretze exemplars.

En la mateixa línia, el Museu Marítim amagarà una vintena d'obres -des de les peripècies de l'explorador Ernset Shackleton i la seva tripulació a "Atrapats en el gel" fins al llibre infantil "L'illa del tresor" de Geronimo Stilton- a les Drassanes, al seu jardí i a les sales d'exposicions, ja que la previsió meteorològica augura pluges per a la diada.

Altres entitats, com l'Escola Municipal de Música de Sant Andreu de Barcelona, no només se sumen al "bookcrossing" en la setmana prèvia a Sant Jordi, sinó que, des de fa dos anys, s'han convertit en un punt fix d'intercanvi d'exemplars.

"Busquem fomentar el reciclatge de llibres, això no obstant, la iniciativa només funciona en una direcció: el 90% de les obres que posem sobre la taula desapareixen ràpidament, però tan sols un 10% tornen", ha explicat a Efe Santi Miguel, un dels treballadors de l'escola.

Precisament, els "bookcrossers" han ideat un sistema amb el qual el seguiment dels llibres és part de l'aventura de l'usuari, que, pot registrar els exemplars a la seva pàgina web (www.bookcrossing-spain.com) i assenyalar el lloc del seu pròxim "alliberament", configurant, així, "un diari de viatge" que permet seguir el periple de cada llibre.