L'actor i director teatral banyolí Martirià Coll va morir la matinada de dimecres als 69 anys d'edat a l'Hospital Josep Trueta de Girona, on estava en tractament per una malaltia.

Martirià Coll va tenir un intens protagonisme cultural a finals dels anys seixanta i primers setanta quan, en plena dictadura, va fundar el TEI de Banyoles (teatre experimental independent), un grup que es va especialitzar en teatre clàssic, i del qual sorgiria més endavant com una escisió el TEI de Sant Marçal, liderat per Pep Cruz.

El funeral per Martirià Coll es celebrarà dissabte al matí (9:30 hores) a l'església de Santa Maria de Banyoles.

El seu amic i company d'escenaris Pep Cruz el recorda com un home «sempre implicat amb les comarques gironines i amb el teatre», i considera que el seu cim interpretatiu es va produir amb la interpretació de «Calígula», d'Albert Camus, fins al punt que va quedar «segrestat pel personatge» i podia comportar-se en la vida quotidiana «com un Calígula que es busca els seus prínceps».

Anomenat familiarment «Tià», Coll es va llicenciar en Enginyeria Tècnica a l'Escola d'Enginyeria de Terrassa (Universitat Politècnica de Catalunya), però pràcticament no va exercir com a tal. De seguida va seguir la crida del teatre i les arts, i va fundar el TEI de Banyoles.

L'any 1978, Coll va fundar el grup de teatre Inteàtrex amb el qual interpretaria el seu personatge preferit. El grup tenia vocació d'esdevenir referent teatral a les comarques gironines i va establir col·laboracions amb grups de teatre amateur de Palafrugell, Castelló d'Empúries i altres poblacions.

A més de «Cal·lígula», Inteàtrex va posar en escena «Ricard III» de Shakespeare, «Annabella» de John Ford, «Enric IV» de Pirandello o «El Príncep Carles» de Schiller. Martirà Coll va dirigir aquestes obres i en algunes d'elles apareixia com a intèrpret.

A més a més, Inteàtrex va organitzar durant la dècada del 1990 diverses temporades teatrals d'estiu a les ruïnes d'Empúries, on es va consolidar una mena de festivalet de teatre clàssic, amb obres com «Medea», «Antígona» o «Edip Rei», amb música en directe.

El seu amic i actor Miquel Poch ha explicat que Coll mai va tenir l'ambició de projectar-se a Barcelona i sempre va tenir com a objectiu crear una estructura teatral a les comarques gironines. En aquest sentit, conjuntament amb Pep Cruz van impulsar un centre de producció teatral gironí que no va arribar a fer-se realitat.

Inteàtrex va fer més de 500 representacions al llarg de la quinzena d'anys d'activitat de la companyia.