El Museu de la Música de Barcelona va inaugurar ahir l'exposició La gran nit del rock català, que commemora el 25è aniversari del macroconcert que es va celebrar al Palau Sant Jordi el 14 de juny de 1991 amb Sopa de Cabra, Sau, Sangtraït i Els Pets.

Va ser el moment de màxima difusió del rock català, tant pel públic com pels mitjans de comunicació. Hi van anar unes 22.000 persones, el rècord europeu d'espectadors en un concert dins un recinte tancat, i va tenir una gran repercussió als mitjans catalans i entre els líders d'opinió.

El concert va ser transmès en directe pel Canal 33 i es va allargar fins a les tres de la matinada.

Segons un comunicat difós ahir pel Museu de la Música, aquell concert va consolidar definitivament el rock català i «les companyies multinacionals van fer ofertes aquella mateixa nit a tots els artistes, els grups van augmentar els caixets i es va generar una gran expectació en tots els sentits».

L'exposició evoca, un quart de segle després, aquest fenomen de l'escena musical catalana i ofereix un recorregut per la seva història a través de diferents materials com entrades emblemàtiques, postals, programes de concerts, discs dels grups del moment o el cartell del mític concert al Palau Sant Jordi.

A més, un membre de cada grup ha cedit un dels instrument que van sonar aquella nit mítica. Així doncs es poden veure al Museu de la Música la guitarra elèctrica de Lupe Villar (Sangtraït), la guitarra acústica de Pep Sala (Sau), el Baix de Francesc Lisicic Cuco (Sopa de Cabra) i la bateria de Joan Reig (Els Pets).

La mostra, comissariada pel grup editorial Enderrock, es podrà visitar fins el 8 de gener de 2017.

Els grups del moment

Segons el relat de la mostra, durant 15 anys, del 1985 al 2000, van confluir tots els condicionants per a la creació d'una escena pròpia amb més de 250 grups i mig miler de discs editats, que van desencadenar una nova indústria musical (sales, circuits, festivals, segells, managements), mitjans de comunicació, polítiques culturals des de les institucions i un públic que ràpidament s'hi va sentir plenament identificat.

La perspectiva dels anys ha demostrat que el moment culminant es va produir amb el concert del 1991 al Sant Jordi.

Sopa de Cabra, nascuts en una casa ocupada del barri antic de Girona, es van consagrar com els reis del pop-rock.

Sangtraït van començar fent versions però van consolidar un repertori propi de «heavy de tramuntana».

Els Pets van triomfar amb el seu rock festiu i compromès, mentre que Sau va tenir un èxit indiscutible amb les seves balades del pop.