Un espectacle plantejat com un «documental de teatre» a partir dels testimonis de la lleva del biberó de la batalla de l'Ebre, In memoriam, dirigit per Lluís Pasqual, aixecarà el teló de la 25a edició del festival Temporada Alta.

L'espectacle és fruit de la col·laboració entre el Teatre Lliure i el festival Temporada Alta, Festival de Tardor de Catalunya Girona-Salt, per celebrar els seus respectius aniversaris. El Lliure fa 40 anys i Temporada Alta fa 25 anys.

Les dues institucions s'uneixen per commemorar-ho i presentar dues coproduccions que formaran part de la programació del festival gironí i de l'equipament barceloní.

La col·laboració es completarà amb la producció Davant la jubilació, de Thomas Bernhard, on el polonès Krystian Lupa dirigirà actors catalans. L'obra es podrà veure primer al festival a mitjan octubre i, posteriorment, a la programació de la temporada del Lliure.

En coproducció també amb el Centro Dramático Nacional, In memorian parteix dels testimonis d'alguns supervivents de la lleva del biberó incorporats a l'exèrcit de la República el 1938, quan tenien entre 17 i 18 anys.

El director del Teatre Lliure va explicar ahir en la roda de premsa de presentació que la idea li va sorgir d'un oncle que va formar part de la lleva. Ell mateix va parlar amb tots els testimonis «que tenen entre 95 i 96 anys» a partir dels quals es basa l'espectacle.

«La set, la gana, els polls, la vida a les trinxeres o el tracte amb l'exèrcit enemic eren els mateixos», afirma el director del Teatre Lliure, i afegeix que «de silencis encara n'hi ha molts».

L'obra l'interpretaran els actors de La Kompanyia Lliure Joan Amargós, Enric Auquer, Quim Àvila, Eduardo Lloveras, Lluís Marquès i Joan Solé, a més d'intèrprets encara per concretar.

La música, que s'interpretarà en directe i anirà a càrrec de Dani Espasa, és de Claudio Monteverdi, la «més noble per recordar a algú», segons Pasqual.

D'altra banda, Lupa dirigeix actors catalans a l'espectacle Davant la jubilació, en l'altra coproducció entre el festival gironí i el Lliure.

Es tracta d'una proposta teatral del reconegut director polonès que, des de feia cinc anys, Salvador Sunyer volia portar a Girona.

Lupa s'apropa a un text del novel·lista, dramaturg i poeta austríac Thomas Bernhard, dirigint actors catalans com Mercè Arànega, Pep Cruz i Marta Angelat.

L'obra parteix d'un fet real, el conegut com a cas Filbinger, que narra com el primer ministre de Baden Wurtemberg, un dels setze estats federals d'Alemanya, va dimitir el 1978 quan es va fer públic que havia estat jutge de la marina hitleriana i que havia signat nombroses condemnes a mort.

En paraules del director de Temporada Alta, Salvador Sunyer, l'obra és una «comèdia sobre l'ànima alemanya» basada en tres germans que són «oposats».

Sunyer també es va referir al Teatre Lliure i a Temporada Alta, dos projectes sorgits d'«anomalies» que han anat «tirant endavant» i que els uneix l'interès pel «teatre d'art».