L'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) ha iniciat un estudi d'experiències d'ús del patrimoni cultural com a eina per a la construcció de la pau.

La institució que dirigeix l'exalcalde de Girona Joaquim Nadal ha informat en un comunicat que les destruccions i afectacions de patrimoni cultural de comunitats immerses en guerres són sempre accentuades i irreparables, i cada vegada són més les informacions i les imatges que ens arriben de destrucció d'elements patrimonials amb segles d'antiguitat.

En aquest dramàtic context, diverses organitzacions tant públiques com privades han actuat per evitar o limitar danys en elements del patrimoni, entès com una herència col·lectiva.

També han identificat el patrimoni cultural com una eina de gran utilitat per preparar la pau durant el mateix conflicte bèl·lic.

L'ICRPC realitzarà una prospecció de les organitzacions que actuen o es troben establertes a Europa i que realitzen actuacions vinculades a guerres a nivell internacional.

S'analitzaran les característiques de les organitzacions, les seves iniciatives i els projectes realitzats.

La recerca s'emmarca en la línia de recerca de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Destrucció i Salvaguarda del Patrimoni, que dirigeixen Joaquim Nadal i Joan Bosch i Ballbona, investigadors de l'ICRPC i de la Universitat de Girona i que coordinaran un equip format també per Gemma Domènech i Antoni Rojas, membres de l'Institut de Patrimoni.

L'estudi rep el suport econòmic de l'Institut Català Internacional per la Pau i l'Agència de Gestió d' Ajuts Universitaris i de Recerca.

L'ICRPC recorda el cas de la Guerra Civil espanyola i la constitució a Girona de la Comissió de Patrimoni Artístic i Arqueològic (1936-38) que va fer actuacions de salvaguarda i ordenació del patrimoni amenaçat.