La Conferència Episcopal (CEE) impulsarà, en les 70 diòcesis espanyoles, un portal de transparència que ofereixi informació sobre la destinació dels fons que reben a través de l'assignació tributària en virtut d'un acord signat amb Transparència Internacional Espanya (TIE). El secretari general de la CEE, José María Gil Tamayo, i el president de TIE, Jesús Lizcano,van rubricar un conveni de col·laboració que busca dotar a l'Església d'una major transparència.

«Tenim el deure ser transparents perquè sol·licitem l'ajuda i també la col·laboració econòmica de la societat, dels catòlics», va afirmar Gil Tamayo, qui va subratllar el compromís de l'Església a l'hora d'adonar de la seva gestió i de les finalitats als quals es destinen «els donatius de la societat».

Entre els compromisos que ha assumit la CEE estan el donar a conèixer públicament els resultats de les campanyes de l'IRPF a favor de l'Església, oferir informació sobre la destinació dels fons recaptats o engegar el Portal de transparència, que ofereixi informació sobre l'assignació tributària i altres convenis. Es tracta d'iniciatives que la CEE ja ha engegat i que ara vol fer extensives a les 70 diòcesis espanyoles a les quals, en qualsevol cas, no pot obligar.

Lizcano va destacar la importància que una organització social «tan àmplia i complexa» com la CEE, amb 60.000 religiosos, 23.000 parròquies, 2.600 centres educatius, 3,5 milions d'alumnes, 14 universitats i una xarxa d'associacions i fundacions, «es comprometi i ferma un conveni d'aquesta naturalesa».

Va subratllar la necessitat que les 70 diòcesis espanyoles generin el seu portal de transparència, «70 grans finestres a l'estructura de les diòcesis» en la qual es detalli el que es gasta i com es gasta. Un altre dels compromisos és la creació d'una Oficina de Rendició de Comptes per a Fundacions i Associacions religioses, o un Manual de Bones Pràctiques que pugui ser aplicat en l'àmbit diocesà.

En aquesta mateixa línia, la CEE busca també desenvolupar un Pla comptable que puguin assumir entitats no lucratives (diòcesis, parròquies, associacions, confraries, germanors...). Segons va explicar el sotssecretari per a Assumptes Econòmics de la CEE, Fernando Giménez Barriocanal, aquest conveni forma part del ambició" pla de modernització de l'Església espanyola. Amb ell -va assenyalar- es vol respondre a una demanda social que busca conèixer què fan les institucions i també la CEE i cerca a més captar recursos «de tot tipus» perquè «com més se sap del que es fa, més s'involucra la gent». Aquest conveni té una durada de dos anys i TIE farà un control periòdic.