Una quarantena d'activitats arreu de Catalunya configuraran l'Any Carles Fontserè amb motiu del centenari del seu naixement.

Un total de deu exposicions a museus com el MNAC, el Centre Cultural Terrassa, la Fundació Lluís Coromina o a la Fundació Vila Casas revisaran la tasca de Fontseré com a fotògraf, artista polièdric i cartellista.

La commemoració del centenari busca oferir una visió enllà de la seva trajectòria artística i preveu abordar també la visió cívica d'home compromès amb la lluita pels drets socials i llibertats nacionals, que ho va pagar amb l'exili.

La primera de les exposicions amb motiu de l'Any Fontserè, Carles Fontserè, photocitizen. Els projectes pendents s'inaugurarà aquest divendres al Centre Cultural Terrassa i viatjarà posteriorment a Nova York. La mostra revisa els inicis fotogràfics de l'artista en una Nova York que esdevenia la capital internacional de la fotografia.

L'aventura artística, al Monestir de Sant Esteve de Banyoles serà la segona mostra que s'inaugurarà i abordarà el conjunt de l'aventura artística del cartellista, de trajectòria nòmada i polifacètica.

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) s'afegeix al centenari amb una mostra que s'inaugurarà a l'octubre i que exhibirà els panells amb fotomuntatge que composen la seva obra monumental Una història gràfica de Nova York, que va donar al mateix MNAC el 1997.

L'Arxiu Nacional de Catalunya inaugurarà al febrer de l'any que ve una exposició sobre els cartells de Fontserè en el context de la guerra i la revolució i la vinculació de l'artista amb el Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya, del qual ell en va ser impulsor.

En paral·lel, la Fundació Lluís Coromina reinterpretarà en una exposició les 60.000 fotografies del fons fotogràfic de l'artista.

Finalment, una mostra entre el juny i el novembre de 2018 a la Fundació Vila Casas sobre el període londinenc de Fontserè amb els seus treballs visuals clourà el programa expositiu de l'any.

L'Any Fontserè inclou la publicació del llibre Carles Fontserè. Dues dècades novayorquines: The American Dream, The 50s&Turbulent Years, The 60s, per part del Departament de Cultura.

A més, es publicarà la monografia sobre els inicis de l'artista en l'àmbit de la fotografia a Nova York. El volum presta especial atenció a les seves relacions amb nuclis intel·lectuals, artístics i fotogràfics tant de la ciutat americana com de Barcelona i, concretament, aborda la seva estreta vinculació amb Camilo José Cela, amb qui des de 1966 va idear diversos fotollibres que havien de ser editats a l'Estat.

El documental Art i rebel·lia. Carles Fontserè, a contracorrent, dirigit per Joan Albert Abril i que s'estrenarà el 8 de setembre d'aquest any serà l'aposta principal entre les iniciatives audiovisuals.