Una exposició al CaixaForum Girona mostra l'excepcionalitat creativa i la imaginació desbordant de persones amb autisme o amb síndrome d'Asperger, a través dels dibuixos i pintures que han realitzat.

Miquel Gallardo i Clara Laguillo, comissaris de la mostra, van explicar ahir en la presentació que les persones amb aquestes característiques veuen coses que el comú dels mortals no veiem, tal com queda plasmat per exemple en l'obra que il·lustra aquesta pàgina, on el barceloní Mario Fernández, de 25 anys, hi veu Blancaneu, el príncep i una patata, quan per a molts dels espectadors només hi ha uns gargots de colors.

Aquesta manera diferent de veure el món queda reflectida a l'exposició Jo veig el que tu no veus. Una gràfica de l'autisme, que inclou obres realistes i que busquen la perfecció formal al costat d'altres més abstractes, i que tanca la seva itinerància al Caixaforum Girona, on es podrà visitar fins al setembre.

La mostra trenca tòpics sobre la malaltia en un recull de més de 50 obres plàstiques fetes per autors alemanys i catalans, que han realitzat aquestes obres en els centres especialitzats per tractar la malaltia. "A l'autisme se'l coneix a través de tòpics, volem que la gent vegi que és un univers divers on les persones no tenen límits i tenen una concepció diferent de la vida", explica Gallardo, que té una filla de 21 anys amb autisme.

L'Obra Social La Caixa, organitzadora de l'exposició, ha comptat amb la col·laboració de l'associació alemanya AKKU (Autisme, Art i Cultura) i diversos centres pertanyents a la Federació Catalana d'Autisme i Asperger. Algunes de les peces són de persones que resideixen al Mas Casadevall, al Pla de l'Estany.

"Si traiem els dibuixos, les pintures o les obres que aquestes persones fan als seus centres de treball o a casa i les pengem a una paret d'una galeria veiem que són fascinants", declara Gallardo, que lamenta la imatge sovint massa tòpica que la societat té dels autistes.