La mostra dedicada al músic i dibuixant Xavier Cugat (Girona, 1900 - Barcelona, 1990), la primera de la temporada d'estiu de Begur, va quedar inaugurada divendres a la tarda a les sales d'exposicions de les Escoles Velles del municipi.

La mostra, que es podrà visitar fins al 9 de juliol, dóna a conèixer la persona i l'obra d'un català universal, que va arribar a ser una de les figures més cèlebres dels Estats Units gràcies a la seva orquestra i la seva participació en el cinema.

Amb objectes personals i litografies de tres sèries diferents, entre altres obres, Begur és "el primer poble entranyable, com deia Cuixart, on s'exposa aquesta mostra", va recordar Joan Planas, organitzador en col·laboració amb l'àrea de Cultura municipal.

L'acte inaugural va comptar amb la presència de l'alcalde i la regidora de Cultura, Joan Loureiro i Maite Martín, respectivament.

L'exposició Xavier Cugat, olis, caricatures i records rememora l'estada que el músic va fer al municipi, en concret a l'hotel Cap sa Sal, l'estiu de 1968, que va retratar el fotògraf begurenc Josep Carreras.

La mostra no passa per alt el pas pel municipi, vint anys més tard, de Cugat amb la seva orquestra, amb motiu de la festa major de Sant Pere.

Aquest apartat aplega fotografies, retalls de premsa i detalls privats de Cugat, com ara cartes, factures o dos pijames.

A nivell artístic, la mostra aplega litografies de tres sèries diferents. Les litografies d'olis formen part de la sèrie Les mans musicals.

En tots els olis s'aprecien unes mans de caricatura blanques suspeses en l'aire, sense ningú que les dirigeixi, tocant diferents instruments.

Aquesta col·lecció va ser pintada en 4 colors: marró, blau i dues tonalitats de verd.

A la col·lecció de caricatures, que és la més important de l'apartat plàstic del creatiu Cugat, es pot apreciar que repeteix alguns dels seus temes pictòrics més recurrents: l'autoretrat caricaturesc, el retrat del seu entorn caricaturitzat, ell relacionant-se amb la música, l'amor que sentia pels gossos i, en especial, pels Chihuahua i pels seus dos samoiedes, l'Iglo i la Tibi. Així com les contínues evocacions a la cultura catalana. I també hi ha litografies de la sèrie Barcelona, dedicada a la capital catalana.

Joan Planas va treballar amb Xavier Cugat i conserva una part del llegat de l'artista. L'exposició que ara arriba a Begur es va poder veure en la darrera edició de les Fires de Girona, tot i que va passar desapercebuda enmig de tantes activitats de les festes de Sant Narcís.

"És una exposició simpàtica amb més de vint olis de les "mans musicals" en un format de 50x70", ha explicat Planas, i ha afegit que també es mostra la correspondència que Cugat va mantenir amb l'Ajuntament de Begur.

Les cartes es van escriure arran del fet que les quatre rodes del cotxe de l'artista van aparèixer punxades la nit que va actuar amb la seva orquestra al municipi.

Altres exposicions

Les altres tres mostres programades per aquest estiu a les Escoles Velles de Begur són: Seedsandstones, de Marc Currià, del 14 al 23 de juliol; Voramar, de Ferran Rebollo Pericot, del 28 de juliol al 6 d'agost, i El bosc és casa meva, de Miquel S. Vilà, del 10 al 20 d'agost.

Marc Currià és un pintor banyolí que l'any passat va guanyar el premi al millor artista del XXX Concurs d'Arts Plàstiques de Begur amb l'obra Equilibris.

Ferran Rebollo Pericot és un pintor barceloní que cerca la bellesa en les roques banyades i modelades per la Mediterrània.

I Miquel S. Vilà és un escultor vigatà que plasma les seves inquietuds a través de diferents formats i amb materials diversos.