Duquende, Pablo Carbonell i Kepa Junquera protagonitzaran els concerts més destacats del desè aniversari del festival Gastromusical, una proposta que combina música i gastronomia al Molí de l'Escala i que tindrà lloc aquest any del 20 al 24 de juliol.

El responsable de la cita, el cuiner Jordi Jacas, ha explicat avui que aquest any es repetirà la fórmula de les últimes quatre edicions, en les quals diferents cuiners de prestigi convidats ideen un menú per a cada un dels artistes.

L'inici del festival anirà a càrrec de la cantant Lucrecia, que va ser qui va estrenar la primera edició i que, aquesta vegada, estarà acompanyada als fogons per Xavier Pellicer.

De Pellicer, que regenta el restaurant Céleri a Barcelona, Jacas ha subratllat que ha inspirat "tota una generació de cuiners en el rigor, atenció al producte i direcció".

El segon concert anirà a càrrec de Pablo Carbonell, que acaba d'editar disc i unes memòries i al qual acompanyarà a la cuina Vicenç Fajardo, que actualment està al capdavant de La Plaça, a la localitat gironina de Madremanya.

Jordi Jacas ha assenyalat d'aquesta actuació que reunirà "a dos artistes molt divertits" amb la presència del cantant dels Toreros Morts i de Fajardo, "que té la capacitat de sortir de casa i organitzar esdeveniments a bord d'una furgoneta".

El 22 de juliol, el Gastromusical adapta la proposta de l'any passat de nit flamenca, que repeteix aquesta vegada amb Duquende i Chiquelo a la guitarra, amb el basc Kepa Junquera com a músic convidat.

El Molí de l'Escala reproduirà un antic mercat basc i oferirà un menú en el qual el protagonisme recaurà en "les mitjanes, els montaditos o els pebrots", segons Jacas.

El penúltim dia serà el de la jornada dedicada als petits, l'anomenat 'Gastrokids', que aquest any tindrà lloc en el veí jaciment arqueològic d'Empúries i que inclourà, a més de tallers i titelles, una actuació del grup 'The Penguins'.

La clausura es desdoblarà de nou amb el 'GastroVermut', on la música anirà a càrrec de Paula Grande, i la nit flamenca amb Duquende i Chicuelo, quan el Molí de l'Escala tornarà a vestir-se de pati andalús.

L'alcalde de L'Escala, Víctor Puga, que ha assistit a la presentació del festival, ha destacat que es tracta d'un "projecte consolidat" i ha elogiat que, per primera vegada, surti del restaurant que regenta Jordi Jacas per visitar un altre espai del municipi com és el jaciment d'Empúries.

Puga ha qualificat aquest pas com "el primer d'una col·laboració més intensa de l'oferta cultural que disposa el municipi".