La Fira de Circ al carrer de la Bisbal d'Empordà és un dels esdeveniments amb més tradició a l'estiu de les comarques gironines. Enguany, arriba a la 21ena edició precedida d'un èxit de públic (l'any passat va batre el rècord i va superar els 33.000). Enguany, la fira es farà del 15 al 17 de juliol i s'han programat una seixantena d'espectacles de 30 companyies diferents, la meitat catalanes. Els organitzadors han fet un esforç per intensificar la recerca i portar a la capital del Baix Empordà propostes "d'excel·lència". La gran majoria dels espectacles són gratuïts i, per evitar aglomeracions o que la gent quedi fora sense poder veure alguna representació, el festival llença una aplicació per a mòbils que permetrà consultar en temps real l'aforament de cada espectacle.

La Fira del Circ al carrer reuneix estiu rere estiu milers de visitants a la Bisbal d'Empordà. És una fira que s'organitza a través de voluntariat però això no és un fre perquè els impulsors vulguin que la programació tingui un alt nivell. "La nostra aposta és l'excel·lència i que els espectacles que portem siguin d'alt nivell, és la programació més ambiciosa que hem fet fins ara", ha manifestat la portaveu de la fira, Eva Gasull. La voluntat del festival és esdevenir plataforma d'exhibició i difusió de les arts del circ de carrer per tal que aquesta disciplina arribi a tothom. Per aconseguir-ho, la fira es manté fidel al seu planejament de què pràcticament tots els espectacles siguin gratuïts. De fet, només la inauguració i la clausura són de pagament i sempre, segons Gasulla, a preus "populars".

Enguany, la fira se celebrarà del 15 al 17 de juliol i s'han previst una seixantena de funcions d'espectacles de carrer a càrrec d'una trentena de companyies nacionals i internacionals. Entre els diferents estils i disciplines, es podran veure actuacions de circ contemporani, roda cyr, cabaret, trapezi, clown, aeri, diàbolo, malabars, mastil o música, entre d'altres. Destaca l'aposta de les companyies de casa ja que la meitat són catalanes, però també hi ha un 25% dels grups que provenen de la resta de l'Estat i un 25% que són internacionals, de països com Itàlia, França, Argentina o Bèlgica.

Espectacles destacats

Segons ha destacat Gasull, un dels espectacles importants serà 'inTarsi', de la companyia Eia, que clausurarà el festival. Aquest espectacle s'ha fet sempre a dins d'una sala i, per primer cop, a la Bisbal es podrà veure al carrer. El primer muntatge d'aquesta companyia, que es deia 'Capas' també va veure's a la Bisbal el 2014 i és un espectacle que ha rebut reconeixements de diversos festivals i s'ha representant 150 vegades en dotze països diferents.

Un altre espectacle que ha destacat la directora és l'estrena a Catalunya de l'espectacle 'Sinergia 3.0', de la companyia madrilenya Nueveuno. La Bisbal d'Empordà viurà la primera representació d'aquesta peça de circ contemporani que combina tècniques de malabars, manipulació d'objectes, verticals i dansa. De les companyies internacionals, la portaveu ha destacat l'actuació dels acròbates belgues 15feet6 que presenten el seu espectacle 'Dynamite & Poetry'.

La companyia catalana Circ Pistolet -que inaugurarà la fira amb l'espectacle 'Suite Vivace'-, els italians Five Quartet Trio, els suïssos Circo Pitanga o els andalusos Vol’e Temps són altres de les companyies destacades en aquesta edició de la fira.

Aposta per la formació

La fira també vol ser un centre de trobada per a les escoles de circ del país i un aparador multidisciplinar on puguin aprendre i formar-se. Per això, es dedica una part al que s'anomena 'Espai Escola' on nens i nenes d'arreu de Catalunya presenten els seus treballs en un espectacle conjunt. "El circ no només és una eina educativa sinó també d'intervenció social", defensa Eva Gasull. Per això, l'Espai Escola comptarà enguany amb la participació de l'escola Circ Bombeta, integrada per nois i noies amb diferents capacitats.

Està ple o encara hi ha lloc?

Les aglomeracions són habituals en la Fira de Circ de la Bisbal d'Empordà, on els espectacles es fan al carrer i a les places i són gratuïts. Per facilitar als assistents que puguin tenir lloc, bona visibilitat i que no hagin de fer desplaçaments innecessaris, el festival llença una aplicació per a mòbils que detalla a temps real l'aforament de cada espectacle. El responsable de l'eina, Dani Prados, ha explicat que els voluntaris que hi haurà a cada espai recolliran les dades i les registraran al programa. D'aquesta manera, els visitants podran saber si encara hi ha lloc per anar fins a l'espectacle que desitgen o, per contra, han de canviar de plans i mirar una altra actuació on encara hi hagi lloc. Aquesta informació també es trobarà al web del festival.

La fira compta amb un pressupost de 110.000 euros, aportat en un 40% per l'ajuntament, un 20'% per la Diputació de Girona, un 20% per la Generalitat, un 5% pel Ministeri de Cultura i el 15% restant per fonts propis de l'organització. El diputat de Cooperació Cultural, Albert Piñeira, ha destacat que la corporació vol fer costat també a arts que no són tan majoritàries i ha remarcat que el circ que es pot veure a la Bisbal és "modern" i que agrada a tots els públics.

Per la seva banda, l'alcalde, Lluís Sais, ha destacat el fet que el festival s'organitzi a través del voluntariat. "Això ens demostra que la Bisbal és una ciutat rica i madura des del punt de vista cultural", ha manifestat. Sais ha recordat que la idea de l'ajuntament és situar l'escola de circ a les dependències de l'antic Escorxador un cop estiguin rehabilitades.