La primera trobada internacional de castells, organitzada aquest cap de setmana passat a Londres, ha estat un èxit. Des de divendres i fins diumenge, els Castellers of London i els seus companys de París van dur a terme diverses actuacions arreu de la capital britànica, però el plat fort va ser l'acte d'ahir diumenge a Spitalfields Market, a tocar de la City. Durant l'actuació, la colla convidada, els Castellers de París, va aconseguir carregar i descarregar un 3 de 6. Mai abans s'havia aconseguit aquesta fita fora de Catalunya. La trobada, a més, va constatar la bona sintonia entre les dues colles i ha obert la porta a futures trobades internacionals.

"Fer castells té molta força d'integració", eplicava el cap de colla dels Castellers of London, Jan Creixell. "És igual d'on vinguis o quina edat tinguis, una bona excusa per trobar-se gent diferent", indica. Ho sap bé Steve Anderson, un britànic que va quedar enamorat dels castells en viatjar a Catalunya i que ara forma part de la colla londinenca. "És difícil explicar-ho a algú que no ho ha vist mai, sobretot quan els has de dir que els més menuts pugen a dalt de tot", confessa Anderson. Tot i això, el fet casteller és cada vegada més conegut internacionalment. "Sorprèn la gent que ho coneix o que fins i tot n'ha vist alguna vegada", explica Creixell, que assegura que el que més els preocupa són "les mesures de seguretat".

Per això, confessa, no ha estat fàcil aconseguir actuar a Spitalfields Market. "Havíem d'avançar una mica com a colla, tenir més estructura i estar més preparats per poder-nos-ho plantejar", explica Creixell. Tot i això, feia temps que estaven en contacte amb els Castellers de París i els de Copenhaguen per poder celebrar una trobada internacional. "L'actuació que vam fer al Borough Market de Londres, per Sant Jordi, ens va acabar d'empènyer; va venir molta gent i vam veure que els castells interessaven", recorda.

Castellers arreu del món

El nombre de colles castelleres fora de Catalunya ha crescut en els darrers anys. "Potser la més gran és la de Xina, els Castellers de Hangzhou", explica Creixell "però també n'hi ha a Xile, Montreal, Copenhague i París, entre d'altres".

L'èxit de la primera trobada internacional de castells encoratja les colles a pensar en noves actuacions fora de Catalunya, una iniciativa que, segons el cap de colla dels Castellers de París, Jesús Crespo, "és una de les millors maneres de donar-nos empenta i ajudar-nos els uns als altres". "La intenció és repetir, si tot va bé, a París l'any vinent", indica Crespo. "El simbolisme de fer castells fora de Catalunya és molt gran, és una activitat que sorprèn el públic, i a més, reforça els llaços entre les colles", conclou Creixell.