La mallorquina Carme Riera va ser distingida ahir amb el 36è Premi BBVA Sant Joan per Les darreres paraules, una novel·la en forma de manuscrit de l'arxiduc Lluís Salvador d'Habsburg, un personatge apassionant vinculat amb l'illa de Mallorca, que vol justificar tota una vida confessant determinats fets des del llit de mort. Catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, Riera és una de les autores més estimades per la crítica i els lectors catalans. Es va donar a conèixer el 1975 amb Te deix, amor, la mar com a penyora. D'entre les seves novel·les, destaquen Dins el darrer blau (1994, premis Josep Pla, Nacional de Narrativa), Cap al cel obert (2000, Premi de la Crítica Serra d'Or) o La meitat de l'ànima (2003, Premi Sant Jordi).

Escrita en primera persona i basada en una confessió que tracta de justificar tota una vida, tant des del punt de vista polític com sentimental, el jurat va destacar que Les darreres paraules "és una novel·la que permet al lector desvetllar el capteniment d'un personatge tan enigmàtic i atractiu com el de la seva parenta i amiga, Elizabeth, la famosa emperadriu Sisí, amb la qual té molts trets en comú".

El Premi BBVA Sant Joan té una dotació de 35.000 euros, que és a banda dels drets d'autor i exempt d'impostos -net. L'escriptor guardonat, doncs, el rep íntegrament. L'edició comercial per part Edicions 62 està prevista per al setembre d'aquest mateix any, quan l'obra guanyadora es presentarà en el marc de La Setmana del Llibre en Català.