A partir d'una conversa amb l'historiador Pau Vinyes, nebot de Montserrat Roig, la filòloga Betsabé Garcia va iniciar un llarg viatge al voltant de la figura de la desapareguda escriptora que ha acabat en forma de llibre, Amb uns altres ulls, la primera biografia autoritzada pel seu fill i hereu.

En una entrevista, Garcia assegura que, durant el temps que ha estat amb aquest projecte, ha pogut descobrir el món d'abans que naixés -ho va fer el 1975- i retrobar-se amb la història més recent de Catalunya, Espanya o Europa de la mà d'una dona a la qual veu "molt moderna, cosmopolita, divertida, activa políticament, feminista, complexa, sorprenent".

Amb uns altres ulls, publicada per Roca Editorial, recorre tota la vida de la també periodista, des del naixement, el 13 de juny de 1946 , en ple Eixample de Barcelona, a la seva feina com a novel·lista, sense oblidar la seva magna obra Els catalans als camps nazis, i el seu abrupte final, quan amb prou feines comptava amb 45 anys, al novembre de 1991, a causa d'un càncer de pit.

La biografia surt doncs en l'any en el qual es compleixen 25 anys de la mort de Montserrat Roig i 70 anys del seu naixement.

Bestabé Garcia indica que ha accedit a les més de setanta caixes del seu arxiu, actualment en l'Arxiu Nacional de Catalunya, on ha descobert els seus primers textos, que fins ara eren inèdits.