Els clàssics quaderns d´estiu per mantenir despertes les ments de la canalla ja no són patrimoni exclusiu de nens i nenes. La psicòloga i divulgadora de jocs d´enginy Àngels Navarro acaba de publicar ´Quaderns de vacances només per a adults!´ (Edicions 62), dos volums adreçats -com el seu nom indica- a gent adulta àvida d´entreteniment intel·lectual durant les seves vacances. Pensats tant per un estiu a la platja com a la muntanya, cada un dels dos quaderns proposa passatemps, tests, jocs de saló, receptes d´estiu, enigmes detectivescos, manualitats simples o preguntes amenes de coneixements, entre altres exercicis. A l´autora la mou una idea: "El cervell és l´únic òrgan del cos que amb el temps pot millorar".

Pares i fills compartint estones de quadern, respectivament, durant les vacances. Aquesta pot ser una nova estampa d´aquest estiu, almenys per aquells que es facin amb els ´Quaderns de vacances només per a adults´ (Edicions 62) que ha creat Àngels Navarro. La psicòloga barcelonina, especialista en desenvolupament de la ment, ha creat diversos quaderns escolars, ha publicat llibres sobre la matèria i és col·laboradora habitual de mitjans com ´Cavall Fort´ o ´El Periódico´.

Ara, per primera vegada, s´ha atrevit amb un gènere inèdit com és el quadern d´estiu per adults. L´objectiu, com en la versió infantil d´aquestes publicacions, és clar: Que el cervell continuï actiu i entretingut durant les estones d'oci de les vacances. Però Navarro es va introduir a la literatura (en sentit ampli) sobre el desenvolupament de la ment l´any 2003, confessa, en part pel seu gust pels mots encreuats o les sopes de lletres, entre altres. Des d´aleshores ha publicat més de 130 llibres sobre la matèria amb el seu estudi Enginy factory.

En certa manera, aquests quaderns són una versió ampliada, més diversa i concentrada de l´oferta d´entreteniment intel·lectual que ofereixen molts diaris de paper amb èmfasi durant els mesos d´estiu, concedeix l´autora en declaracions a l´ACN. Però la comoditat de recollir-ho tot en un sol plec (de 64 pàgines), i el disseny dels dos volums, no els té la premsa diària.

Navarro ha dissenyat dos quaderns, pensats per a les dues destinacions clàssiques i tòpiques de vacances: mar o muntanya. En funció de l´elecció, el lector trobarà uns continguts més adequats al seu temps d´oci.

Refranys contradictoris, embarbussaments, nocions de quiromància, mandales, ´¿com es fa?´, passatemps, tests, jocs de saló, receptes d´estiu, enigmes detectivescos, manualitats simples i preguntes amenes de coneixements són els ingredients d´aquesta proposta editorial que va publicar Edicions 62 el passat dia 1 de juny i que es presenta dimecres a la Casa del Llibre de Barcelona

Més enllà del ´passatemps´

En declaracions a l´ACN, l´autora remarca que en molts casos aquests quaderns no se cenyeixen als formats del què es coneix com a ´passatemps´. "El joc d´enginy, per exemple, va més enllà d´això, i aquest és el punt que m´atreia", apunta Navarro en referència no només a aquests volums sinó al fet mateix del seu interès per l´àmbit del desenvolupament de la ment a través del joc i l´entreteniment.

Per Navarro és clar que els adults necessiten tant o més que la canalla mantenir el cervell actiu. En el fons, diu, darrere de tots els seus llibres hi ha una mateixa idea: "Si es treballa, el cervell és l´únic òrgan del cos que amb el temps pot millorar".

Ara bé, no es tracta d´uns quaderns per erudits, ni inaccessibles pel gran públic. De fet, per Navarro són llibres pensats per fer en família. Són reculls perquè els puguin fer els pares, "també amb els seus fills en determinades parts", senyala al respecte. "M´agrada el concepte de llibre familiar", que imagina a grans i petits reunits al voltant d´una taula, cadascú amb el seu quadern, o compartint-lo.