La Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols ha acollit aquest dimarts la presentació d´"El llibre del forat al mig", escrit per Patricia Langdon-Davies, 38è volum de la col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona.

El volum és autobiogràfic i connecta directament amb el llibre de memòries "El gat, unes llavors i quinze llibres", que va escriure Langdon-Davies i que va ser publicat en aquesta mateixa col·lecció l´any 2011.

Si bé en aquesta primera publicació l´autora descrivia els anys en què ella i el seu marit, el famós reporter de guerra John Langdon-Davies, decideixen establir-se a Catalunya i regentar el petit hotel Casa Rovira, de Sant Feliu de Guíxols, amb aquest nou títol, "El llibre del forat al mig", l´autora se centra en la seva infantesa i joventut a Anglaterra, abans de venir a Catalunya i fer-se catalana.

A la presentació hi han participat Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; Carles Motas, alcalde de Sant Feliu de Guíxols; Lluís Muntada, director de la col·lecció Josep Pla; Patricia Langdon-Davies, autora del llibre, i Toni Sala, escriptor.

Patricia Langdon-Davies va tenir una infantesa agradable al costat dels seus pares i la seva germana gran. Va estudiar a la Southend High School for Girls; el 1936, a la Burys Court School, de Kent, i el 1937, al Farnborough Hill Convent College, de Hampshire.

Quan va acabar els estudis secundaris va voler cursar medicina. Però el 1941 va demanar una pròrroga al Col·legi de Medicina i es va apuntar com a voluntària al WRNS (Women´s Royal Naval Service), on va treballar, assignada a diverses bases aèries, com a mecànica de ràdio.

El 1946 va entrar al Mayfair Secretarial College for Gentlewomen i va treballar a la Clínica Tavistock, on va conèixer el que seria el seu espòs, el reporter de guerra John Langdon-Davies.

L´any 1950 ella i el seu marit van deixar Anglaterra per establir-se ja de manera estable a Catalunya. Després de residir dos anys a Casa Manent, de Premià de Dalt, el 1952 es van instal·lar a Casa Rovira, de Sant Feliu de Guíxols, on van regentar una pensió destinada a acollir turistes estrangers, majoritàriament britànics. Aquest periple està relatat al llibre de memòries "El gat, unes llavors i quinze llibres".

A partir de 1962, per atendre la salut del seu marit John i l´educació dels fills, vivien a Anglaterra durant vuit mesos i tornaven cada estiu a Sant Feliu de Guíxols. El desembre de 1971 va morir John Langdon-Davies. I el 1973, amb l´ajuda del seu segon fill, Andrew, Patricia Langdon-Davies va tornar a obrir Casa Rovira, que havia estat tancada durant quatre anys (entre 1969 i 1973).

Patricia Langdon-Davies compaginava la gestió de Casa Rovira amb la feina de secretària per a l´editorial George Rainbird, de Londres. El 1979 va conèixer el pintor John Palmer, amb qui va conviure fins al 2005, quan ell va morir. L´any 2007 Casa Rovira va ser venuda. Des de l´any 2007, Patricia Langdon-Davies viu al passeig de Sant Feliu de Guíxols.

Amb el títol "El llibre del forat al mig" es completa literàriament el periple vital de Patricia Langdon-Davies, ja que aquest volum consigna la infantesa i joventut de l´autora a Anglaterra, abans de venir a Catalunya i fer-se catalana.

El llibre

L´escriptura de Patricia Langdon-Davies defuig les paraules altisonants i l´efectisme, per prestar atenció en la descripció de detalls minimals en un procés que té el do de revelar el to d´una època.

Aquest volum autobiogràfic s´assembla a un dònut „en paraules de la mateixa autora„ perquè és un llibre que "té un forat al mig". El forat del mig a què s´al·ludeix està format precisament pels anys descrits en el llibre anterior, "El gat, unes llavors i quinze llibres".

Ara, amb "El llibre del forat al mig", s´abraça la part anglesa de la vida de Patricia Langdon-Davies: la seva infantesa, la seva joventut, la seva participació en la Segona Guerra Mundial i l´amor que ella i John Langdon-Davies van mantenir.

Segons Lluís Muntada, mitjançant una descripció elegant, profunda i irònica de fets elementals de la vida quotidiana, el lector d´aquest llibre descobrirà una mirada penetrant sobre el segon quart del segle XX de la història d´Anglaterra i d´Europa.