La llibretera Núria Dòria i l'agent cultural Albert Pujol va ser proclamats ahir guanyadors del V Memorial Pere Rodeja, en el decurs d'un acte celebrat al vespre, al CaixaFòrum de Girona. El Memorial porta el nom del malaguanyat llibreter Pere Rodeja, que durant dècades va atendre al taulell de la històrica llibreria Geli de Girona.

El Memorial atorga dos premis, el primer al millor llibreter, i el segon al millor editor, escriptor, periodista o mitjà d'informació. L'objetiu és reconèixer la divulgació del llibre, en aquest cas corresponent al 2015.

El jurat del Memorial ha decidit condedir la cinquena edició a Núria Dòria per la seva trajectòria llibretera, «creadora de llibreries allà on va, amb una gran capacitat de sumar els territoris, la seva gent i les seves entitats allà on s'ha implantat, en especial, a Mataró, amb una llibreria exemple de què significa l'ofici de la tria i disposició de fons i de l'espai com a centre cultural de gran capacitat dinamitzadora i d'acollida».

Així mateix el jurat atorga el Premi a Albert Pujol en considerar-lo «ànima de la Fira del Llibre Ebrenc i de Litterarum» i per destacar la seva «empenta a l'hora de crear esdeveniments que relli?guen autors, llibres, llibreries i territori amb la finalitat de fer-se trobadís amb la gent, tant des de la fira com per l'impuls dels espectacles d'arrel literària que hi troben un trampolí de creativitat i de gira arreu del país».

Han format part del jurat del V Memorial Pere Rodeja Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya; Lluís Morral, llibreter de la Llibreria Laie; Guillem Terribas, llibreter de la Llibreria 22; Oriol Serrano, copropietari de la distribuïdora Les Punxes; Màrius Serra, escriptor, i Marià Marin, secretari tècnic del Gremi de Llibreters, com a secretari sense vot.

Maria Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de les comarques de Girona, va mostrar-se agradablement sorpresa pel ressò d'un premi que incialment va nèixer com un acte estrictament local però s'ha anat estenent per Catalunya i convoca la participació de llibreters de tot el territori.

En aquest sentit, cal destacar que a la gala dels llibreters d'anit al CaixaFòrum Girona hi va participar el president del Gremi de Lliberters de Catalunya, Antoni Daura, que va tancar l'acte.

També hi va participar Carme Renedo, cap del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.