L'Aplec de Banyoles se celebrarà, aquest diumenge, 3 de juliol, als paratges dels Desmais (al costat del llac) en sessions de matí i tarda i la participació musical de les cobles: La Principal de Porqueres, Mil·lenària i Bisbal Jove.

Les sardanes del matí seran de 7 tirades, les de la tarda de 10.

El matí hi haurà el Concurs de Colles improvisades i per finalitzar la jornada matinal serà interpretada de conjunt: La plaça de Banyoles d'Agapit Torrent commemorant-se els 25 anys de la seva mort.

Destaquem que s'interpretaran, ja a la tarda, sardanes de Josep Vicenç «Xaxu» amb motiu del seu 60è òbit, especialment la denominada El cant de batre que ha estat escollida pels oïdors del programa de sardanes de Ràdio Banyoles, que realitza Àngel Pellicer. S'oferirà una ronda de sardanes per a la mainada, també la sardana del «novato» per a tothom que vulgui aprendre a ballar. La darrera sardana serà de conjunt i es tocarà Baixant de la font del gat d'Enric Morera.

Al redós de les 8 del vespre com a punt final de l'Aplec hi haurà una ballada de l'Esbart Dansaire Fontcoberta, amb les seves seccions d'infantils, juvenils i Cos de Dansa.

Cal destacar a més de l'Aplec de sardanes, paral·lelament hi hauran altres actes de cultura popular. FIRAPLEC: amb la participació del Club Hípic Comarca del Pla de l'Estany, Atlètic Club Banyoles, Taller d'Arts Aplicades, Centre Cívic de Porqueres, Associació Protectora d'Animals del Pla de l'Estany, Singer Momming, Casal Popular del Pla de l'Estany i Fundació Estany.

De les onze a les dues, Trobada de Puntaires i 9è Concurs de puntes de coixí. Tema: Un xal, les obres es presentaran el mateix dia i es premiaran segons votació popular.

1a Trobada de les Guerrilles del Ganxet.

Exhibició de petanca.

Al migdia se celebrarà un dinar de germanor, després a les 4 de la tarda , un Cafè-Concert, amb la cobla Mil·lenària.

Hi haurà servei de bar amb entrepans durant tot el dia.

La entrada és gratuïta.

Verament un Aplec molt ben organitzat, amb varietat d'actes i dins un marc preciós i bell.

«Tocar a córrer» a tossa de mar

El «Toquen a córrer» o «Ses nou sardanes», és l'acte que clou la Festa Major d'estiu de Sant Pere, a Tossa de mar. Des de temps molt antics, se celebra cada any el dia 2 de juliol coincidint amb la mare de déu dels Socors. Després de l'ofici de rigor, i de les sardanes del matí i la tarda, a 2/4 d'11 de la nit una gentada impressionant omple any rere any el carrer del Socors, ben puntual, la cobla va desgranant 9 sardanes curtes (les de 8x16 compassos), i després de cada sardana, executa el popular galop de «Tocar a córrer», on la tradició mana que les noies han d'anar a cercar els nois per saltar alegrement carrer amunt i avall amb les notes del popular galop... Cap a quarts d'una de la nit, i un cop interpretades les 9 sardanes amb els 9 galops, la cobla enfila el vals de comiat, original de Salvador Coll: Vals d´en Xixanet... en acabat molta gent fa via cap a la platja a fer un merescut bany nocturn. El realment tradicional és acabar la diada amb una bona banyada a la platja...

es presenta l'avantprograma de l'aplec internacional de perpinyà

Adifolk ha donat a conèixer l'avantprograma d'activitats de l'Aplec Internacional. Enguany se celebrarà a Perpinyà i s'hi comptabilitzen 3 ballades de sardanes i 1 concert de cobla.

Així, està previst que el dissabte 30 de juliol, hi hagi falcons i sardanes a la plaça de la Catedral de Perpinyà, de les 10.00 h a les 12.00 h. També al mateix indret, el mateix, dia, a les 6 de la tarda, hi haurà sardanes.

El diumenge 31 de juliol, hi haurà una altra intervenció sardanista, a la plaça de la Catedral, de les 10.00 h. a les 12.00 h. En aquest cas serà amb la participació també de moixigangues i gitanes.

La cloenda de l'Aplec anirà a càrrec de les cobles i els corals. Serà a les 9 del vespre del diumenge, a la Catedral.

Hi haurà nombroses colles i diverses cobles participants, entre les quals la Sol de Banyuls, de Banyuls de la Marenda.