La ciutat de Kyoto acull des d'avui l'exposició més gran sobre Salvador Dalí al Japó, que reuneix gairebé 200 obres en un extens recorregut per les etapes més significatives del polifacètic artista català, una dècada després de l'última exposició dedicada a ell.

La mostra, titulada "Dalí", inclou pintures i aquarel·les, esbossos, gravats, joies i una escultura procedents de la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres, el Museu Reina Sofia de Madrid, i el Salvador Dalí Museum de Sant Petersburg (Florida, Estats Units), a més d'algunes col·leccions japoneses.

L'exhibició del Museu municipal de Kyoto es divideix en vuit parts que engloben les etapes més significatives de la vida i l'obra de l'autor, des de la seva infància a principi del segle XX fins als seus últims treballs abans de la seva mort el 1989.

La mostra recorre la seva recerca del Modernisme (1922-1929), el cultiu del Surrealisme (1929-1938) o el seu exili als EUA (1939-1948), també la seva inquietud nuclear, arran del llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki el 1945.

Aquesta tragèdia va inspirar, entre d'altres, "Uranium and Atomica Melancholica Idyll" (Idil·li atòmic i urànic melancòlic, 1945), obra recollida a la mostra.

Entre les peces exposades s'inclouen a més Quatre dones de pescadors a Cadaqués (1928), prova del notable canvi que va patir l'univers plàstic de Dalí quan es va instal·lar a París, l'oli Singularitats (1935) o la Venus de Milo amb calaixos (1964).

Amb ells comparteixen espai La Batalla de Tetuan (1962) o El torero al·lucinogen (1968-1970), obres més madures del pintor.

La feina del polifacètic artista torna al Japó després de l'exposició acollida en el The Royal Ueno Museum de la capital nipona el 2006, i en què es van exposar unes 100 peces.

L'organització destaca el volum rècord de la mostra actual (193 obres) i considera que "a través d'aquesta exposició els japonesos podran conèixer encara més la figura de Dalí", segons va explicar a Efe un portaveu dels promotors.

L'exposició Dalí estarà fins al 4 de setembre a Kyoto i avui abans de l'obertura mig centenar de persones ha fet cua al museu.

A la inauguració aquest dijous van assistir el secretari general de la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres, Lluís Peñuelas; el gerent del Museu Reina Sofia de Madrid, Michaux Miranda Paniagua; i el director executiu del Salvador Dalí Museum de Sant Petersburg (Florida, Estats Units), Hank Hine.

La mostra viatjarà posteriorment al National Art Center de Tòquio, on estarà des del 14 de setembre al 12 de desembre.