Un total de 25 companyies d'onze estats diferents com Argentina, Egipte, Senegal, Xile o Uruguai participaran del 23 al 27 d'agost en la 16a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el FITAG.

Enguany, s'han incrementat fins a 12 el nombre de municipis participants que acolliran algun dels 29 espectacles que s'han programat, dos d'aquests coproduïts pel festival.

A més, el programa també inclou una sessió de cinema al Truffaut on es projectarà la pel·lícula Anatomia d'un festival: FITAG, 5 dies per ser feliç, que pretén ser un quadern de bitàcola del dia a dia d'aquest certamen teatral.

L'espectacle Revolution serà el tret de sortida d'un festival que continua oferint teatre per als més menuts, amb la 4a edició del Petit FITAG, i que inclourà espectacles breus i diversos de clown, narració de contes, titelles, dansa o màgia.

Coincidint amb el 16è aniversari, l'organització ha fet un pas endavant i ha obert un perfil a Instagram on tindrà lloc un concurs de participació lliure que premiarà la imatge més original i enginyosa amb dues entrades dobles i un jersei del FITAG.

Com ja és habitual, el certamen teatral es representarà en diversos escenaris de Girona i als municipis de Figueres, Sant Gregori, Puigcerdà, Palamós, la Jonquera, Sant Pere Pescador, Salt, Llançà, Vidreres, Besalú, Lloret de Mar i Maçanet de la Selva.

El festival està patrocinat per la Diputació de Girona i compta amb el suport de la Casa de Cultura, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat.

Revolution, que inaugurarà el 23 d'agost el festival al Teatre Municipal de Girona, és un espectacle molt visual de la companyia I per què no?, originària de Llançà.

El dijous 25 arribarà, des de Madrid, la companyia La Luciérnaga ONCE, que presentarà l'espectacle ¡Quién va! Destino Hamlet, una proposta en què participen, majoritàriament, persones invidents.

Pel que fa a les coproduccions del FITAG, el dimecres 24 el Centre Cultural La Mercè acollirà la mítica Hamlet, que ha comptat amb el suport de Focus Engelhorn i que estarà dirigida per Raul Rodriguez da Silva, que després d'un vídeo càsting ja ha escollit quins seran els actors que participaran en el taller.

A la deriva, la segona coproducció del festival, també és un projecte amb finalitats pràctiques i pedagògiques. En aquest cas, l'obra és una proposta del director Juan Manuel Casero, que es podrà veure al refugi antiaeri dels Jardins de la Infància de Girona, on participaran un grup d'alumnes de l'escola de teatre El Galliner.

Durant la presentació de la programació del FITAG al pati de la Casa de Cultura de Girona, el director del festival, Martí Peraferrer, va destacar la presència de grups d'arreu del món i va assegurar que la feina dels darrers anys ha permès formar «una família molt ben avinguda, que és la base d'un festival d'oportunitats com aquest».