Noa és el nom artístic d'Achinoam Nini (1969), una cantant israeliana d'origen iemenita. Fa quasi trenta anys que viu per la música i en aquesta entrevista parla del que significa per a ella i del paper que té dins la seva vida.

Inaugurar un festival com Sons del Món és sempre una responsabilitat.

Estem encantats d'obrir aquest festival, és un honor per a nosaltres.

Vostè no ha actuat mai a l'Empordà i ho farà davant una basílica centenària. L'escenari és un element important en un concert?

Per descomptat, la ubicació és significativa. Ens pot donar inspiració, desafiar-nos, elevar-nos.

Prepara alguna cosa especial per a aquest concert a Castelló?

Interpretaré una sèrie de cançons del meu repertori. Cada concert és especial, cada oportunitat de tocar els cors és un privilegi.

En aquesta ocasió, l'acompanyarà el guitarrista Gil Dor. Fa molts anys que es coneixen. Aquesta complicitat és important, necessària?

I tant! Gil ha estat el meu col·laborador musical i amic des de fa vint-i-sis anys, ell és una part intrínseca de tot allò que faig.

Què és la música per a vostè? Un vehicle d'emocions? Una manera d'apropar-se a la gent?

La música m'ha escollit i jo sóc la seva humil servent. La majoria de vegades, la música és una benedicció i una alegria, medicinal, màgica i bella. De vegades és una creu per suportar però em sento molt afortunada de viure la meva vida amb ella.

La seva música connecta amb les arrels iemenites però també amb un estil clàssic i de música espiritual, una barreja de diverses influències. Creu que ha consolidat un estil personal?

El meu estil es diu Noa.

Què busca expressar amb les seves cançons?

Profunditat.

'Love Medicine' és el seu primer àlbum d'estudi des del 2009. Ha passat molt de temps. Per què?

Aquesta dada no és del tot exacte. Vaig enregistrar un àlbum amb l'Orquestra Simfònica de Jerusalem anomenat The Israeli Songbook. També he fet molts concerts arreu del món... i, a més, tinc tres fills i he dedicat gran part del meu temps a activitats per promoure la Pau (és ambaixadora per la Pau nomenada per les Nacions Unides).

Aquest nou àlbum evoca el poder curatiu que té la música. La música realment pot curar ferides molt profundes? Ferides com les que afecten el seu país i la seva gent?

Sóc una ferma creient del poder curatiu de la Música. He vist una infinitat d'exemples al llarg de la meva carrera i és un gran honor per a mi saber que la música que he creat ha ajudat les persones a superar amb moments difícils de les seves vides.

Vostè va viure la seva infantesa i adolescència als Estats Units. Amb 17 anys va tornar a casa seva, a Israel. Va ser aquí on va connectar amb les arrels de la seva música?

En realitat, la música que vaig sentir de petita als Estats Units, música dels seixanta feta abans que jo naixés, és la música que m'ha influït més. També he sentit música israeliana i iemenita a casa dels meus pares, als Estats Units. Tornar a Israel només em va donar una perspectiva profunda de la diversitat, la humanitat, la història i la cultura i em va forçar a madurar durant la nit

A 'Love Medicine' ha col·laborat amb diversos artistes, entre ells alguns d'espanyols com Sabina. Treballar amb altres creadors què li aporta?

Estimo Sabina i l'admiro. Em sento molt afortunada d'haver tingut l'oportunitat de treballar amb ell! Col·laborar amb grans artistes és un procés d'aprenentatge, una enorme alegria i un privilegi.