02 de juliol de 2016
02.07.2016

Les temptacions i excessos del Ramadà

Els banquets nocturns no són saludables

02.07.2016 | 00:00
Pregària de Ramadà a Girona.

Tot i que el Ramadà és considerat un període de dejú, purificació i sacrifici, molts musulmans cauen en la temptació d'ingerir grans quantitats d'aliments a la nit, quan es permet trencar el dejú després d'un llarg dia sense provar ni un mos. Aquest és un hàbit tan perjudicial per a la salut com reprovat pels centres religiosos, que demanen moderació.

La tradició estableix que el dejú del Ramadà s'ha de trencar després de la posta de sol, prenent uns dàtils i un got de llet, però aquest «aperitiu» està se?guit, en molts casos, d'un llarg menú que inclou plats i aliments molt pesats, seguits de postres amb molta mantega i sucre. Aquests tipus de banquets després d'un dia sense haver menjat res provoquen sovint problemes gastrointestinals i a més, des del punt de vist religiós, no està ben vist. Un xeic de Dar al Iftaa, principal egípcia encarregada d'emetre edictes religiosos, explica que l'Islam predica la moderació en tots els aspectes de la vida i rebutja els extremismes, també a taula.
Hasan Mohamed assegura que fins i tot el llibre sagrat de l'islam insta els fidels a menjar i beure «sense excedir-se» perquè «Déu no estima els que s'excedeixen», i els que ho fan són considerats fins i tot «germans de Satanàs».
El propi profeta Mahoma va afirmar que la pitjor acció de l'ésser humà és «omplir el seu estómac» fins a a dalt de tot, indica Hasan Mohamed. Per això, adverteix que els musulmans han de seguir l'exemple del profeta i els seus deixables per no patir problemes digestius o de pes durant el Ramadà.
Tot i aquests consells, tanmateix, molts musulmans acaben necessitant una dieta de desintoxicació per treure's els quilos de més i reajustar els hàbits alimentaris després del Ramadà.
Per evitar guanyar pes i mantenir-se en forma, alguns musulmans opten per continuar practicant esport, tot i que ho fan en uns horaris determinats i amb precaució per no deshidratar-se, sobretot quan el mes sagrat ha coincidit amb altes temperatures, sobretot a l'Orient Mitjà. El moment més propici per a l'esport és abans de l'«iftar», l'àpat amb què es trenca el dejú.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema