L'Ajuntament de Girona impulsa un projecte perquè la ciutat es converteixi en icona de les indústries creatives i culturals, que tindrà l'antic cinema Modern com a epicentre. De moment, el consistori i el sector cultural gironí han redactat el pla d'acció, amb la voluntat que sigui una realitat l'any 2020. En total, el projecte inclou un decàleg d'accions, que sumen un pressupost de 4,43 MEUR.

Per tirar-lo endavant, es vol demanar ajut als fons europeus Feder, que subvencionarien un 50% de la inversió. El projecte gira al voltant de dues grans potes: l'impuls d'espais de creació i exhibició de les arts i l'adequació d'un espai físic que farà d'oficina de gestió i foment de les indústries culturals (tant escèniques com audiovisuals). I aquí és, precisament, on entra en joc l'antic Modern, perquè la intenció és situar aquesta oficina a la tercera planta de l'equipament. Entre d'altres, s'hi preveu ubicar un plató, una sala de postproducció i un laboratori polivalent.

Girona vol convertir part de l'antic cinema Modern en un centre de foment de les indústries creatives i culturals de la ciutat. La intenció és que la tercera planta de l'equipament es converteixi en una oficina que sigui un nexe i punt de trobada per al sector, i que tingui diferents espais al servei de les arts escèniques i audiovisuals (un plató, una sala de postproducció, un laboratori polivalent i un lloc per a reunions, entre d'altres).

La reforma de tot l'antic cinema es calcula en 2,5 MEUR (hi ha dues plantes més). El consistori confia tenir redactat el pla funcional del Modern -es a dir, fixar-ne els futurs usos- a principis de l'any vinent. La nova oficina de foment de les arts formarà part del projecte integral de reforma, però es vol que el finançament d'aquesta part de l'obra vingui de fons europeus (en concret, els Feder).

Per això, l'equip de govern ha inclòs la rehabilitació d'aquesta planta dins un projecte de més abast, que vol convertir la ciutat en icona i referent de les arts creatives i culturals. De moment, l'ajuntament i el sector n'han redactat ja el full de ruta. Segons ha explicat l'alcaldessa Marta Madrenas, un cop consolidada la marca 'Ciutat de festivals', ara es vol fer un pas més i "fer una aposta clara i determinant per la cultura, com un sector econòmic vital que és motor per a la ciutat".

Aquest projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) té un pressupost de 4,43 MEUR i es preveu que sigui una realitat l'any 2020. Per tirar-lo endavant, s'han demanat ajudes a la Diputació (que en subvencionaria un 25%) i també a Governació, que és qui s'encarrega de gestionar els fons Feder (que al seu torn assumirien el 50% del pressupost).

Decàleg d'accions

El PECT gira al voltant de dues grans potes. Una primera és tot allò referent a la nova oficina de gestió i foment de les arts (la que se situarà al Modern). I l'altra, l'impuls de centres de creació i exhibició de les arts arreu de la ciutat.

En total, perquè les dues siguin una realitat, el projecte inclou un decàleg d'accions i iniciatives a tirar endavant, que ja s'han calendaritzat. Entre aquestes, per exemple, hi ha l'impuls d'una nova marca ('Girona crea'), la captació de nous públics i la creació de nous paquets i rutes de promoció del patrimoni cultural (a través, per exemple, de tecnologies de realitat virtual).

"Es tracta, en definitiva, de captar l'interès per la cultura i de fomentar l'emprenedoria en aquest sector", ha precisat la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana. "Allò que volem és, en definitiva, posar de relleu tot el teixit productiu de les indústries creatives i culturals a casa nostra", ha subratllat.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Carles Ribas, assegura que el PECT, si rep els fons que permeten tirar-lo endavant, suposarà "fer aflorar, donar impuls i consolidar" un sector que és un veritable "motor econòmic de la ciutat". "Ara hem definit el projecte a través del diàleg amb el sector; i el que toca a partir d'avui és fer que comenci a caminar per aconseguir aquests objectius nítids que ens hem fixat", ha conclòs.