La periodista gironina Yana Marull va cansar-se un dia de córrer darrere les notícies i les va canviar per la literatura infantil. Ara, bolca la seva experiència en la formació de consciència ambiental entre els nens brasilers. Marull ha presentat aquesta setmana el llibre Una aventura en el Pantanal a la Fira del Llibre de Brasília. L'obra és el seu tercer llibre infantil, centrat en l'ecosistema del vast aiguamoll que s'estén entre Brasil, Paraguai i Bolívia.

L'escriptora gironina va debutar en la literatura fa dos anys amb Rius que volen, un passeig lúdic i didàctic per l'Amazones, en el qual ensenyava la importància del cicle de l'aigua i alerta sobre l'impacte del canvi climàtic. Entre aquests dos llibres també va publicar El foc i el tancat, com els anteriors il·lustrat per ella mateixa, en el qual exposa, amb un llenguatge apropiat per als nens, el perill que comporten per al medi ambient el canvi climàtic i els incendis que genera en la sabana central de Brasil. "No són només contes. En el fons és un treball periodístic i de recerca, supervisat per especialistes del medi ambient i que és producte de més de vint anys escrivint sobre aquests temes i recorrent la regió amazònica", indica.

El salt de Marull del periodisme a la literatura infantil va estar motivat per un dels seus fills, que la va convidar a la seva escola perquè parlés amb els alumnes d'"aquestes coses de l'Amazones" sobre les quals escrivia.

Els seus treballs han estat publicats per diversos organismes, com l'Organització d'Estats Iberoamericans, l'Agència Alemanya de Cooperació Internacional o el Ministeri del Medi Ambient de Brasil, així com per organitzacions no governamentals bolcades a programes d'educació ambiental.