L'edil de Cultura de l'Ajuntament il·licità, Patricia Macià, va reiterar ahir la intenció d'aconseguir en aquesta legislatura la cessió de la Dama d'Elx a aquesta ciutat, almenys de manera temporal. Macià va fer aquestes declaracions en una roda de premsa en què va presentar els actes commemoratius del 119 aniversari de la troballa de la Dama d'Elx, que se celebrarà el proper dia 4, i va manifestar una altra demanda: que el Museu Arqueològic i d'Història d'Elx (Mahe) es converteixi en subseu del Museu Arqueològic Nacional (MAN), on s'exposa el bust ibèric.

La Dama d'Elx, considerada una obra mestra de l'art ibèric, que els experts daten entorn del V aC, és de pedra calcària i es va trobar el 4 d'agost 1897 al jaciment de l'Alcúdia, al terme d'Elx, per un noi de 14 anys que col·laborava en uns treballs agrícoles, Manuel Campello Esclapez. Un arqueòleg francès la va comprar al propietari de la finca i la peça va anar a parar al Museu del Louvre, que va pagar per ella 4.000 francs de l'època. Allí va passar 40 anys fins que, durant la invasió nazi de França (1940), va ser temporalment traslladada a Tolosa.

El 1941, una negociació entre els governs d'Espanya i de Vichy va acabar amb el trasllat del bust al Museu del Prado, on va romandre tres dècades i des d'on va viatjar a Elx, el 1965, per a una exposició. Des de 1971 pertany al Museu Arqueològic.