Una exposició explora des d'ahir a Berlín l'odissea de la sonda europea Rosetta, la primera que va aconseguir orbitar al voltant d'un estel, i del seu petit però famós mòdul Philae, que va aterrar amb èxit sobre el rocós cos celeste. El Museu de Ciències Naturals de la capital alemanya acull fins al 24 de gener aquesta mostra titulada Kometen. Die Mission Rosetta. Eine Reise zu den Ursprüngen des Sonnensystems (Rosetta: Un viatge als orígens del Sistema Solar), en la qual es busca acostar de manera didàctica aquesta missió pionera, els seus objectius, els instruments emprats i les troballes científiques assolitdes fins ara.

Per als científics, els estels, uns grans desconeguts, resulten especialment interessants ja que, en haver-se format en un dels primers estadis del sistema solar, són com «càpsules del temps» i poden donar llum sobre els misteris que encara envolten la formació del univers. El més sorprenent de l'exposició és una rèplica a escala 1: 1.000 del cometa on va aconseguir posar-se Philae, denominat Churyumov-Gerasimenko, un enorme objecte de gel, pedra i pols de 10.000 milions de tones i un volum de 25 quilòmetres cúbics. A més, es pot també contemplar un model de la nau Rosetta i un doble del mòdul Philae, de la mida d'una rentadora i carregat d'un instrumental d'alta precisió.

La mostra compta així mateix amb un bon nombre de vídeos i documents que mostren els moments previs al llançament o els plànols de la sonda i el mòdul, així com una vitrina que permet comparar la densitat del material d'un asteroide amb el d'un estel.